Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen

Konventionen för dig 10-12 år

Vi människor är olika. Till exempel ser vi olika ut, tycker om olika maträtter, har olika intressen, håller på olika fotbollslag och gillar olika artister. Men det som gäller för dig och alla andra är att vi alla är lika mycket värda och har samma rättigheter.

Här är några exempel på vilka rättigheter du har som barn:

  • Du har rätt att gå i skolan och få lära dig olika saker.
  • Du har rätt att vara med på lekar och idrott och annat på fritiden.
  • Du har rätt att få veta vad som händer i Sverige och i världen på ett sätt som du förstår, till exempel genom tidningar och tv.
  • Du har rätt att tala om vad du tycker i alla frågor som handlar om dig och ditt liv.

Men barn och vuxna som har en funktionsnedsättning får inte alltid de rättigheter som de har rätt till. Därför finns det något som heter FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Här berättar vi vad det är för något. Texten är uppdelad i olika artiklar.

  1. Vad är funktionsnedsättning och funktionshinder?
  2. Vad är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning?
  3. Vad är tillgänglighet och diskriminering?

Vi har tagit fram en tecknad film som berättar vad FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning är. Den finns textad, syntolkad och på teckenspråk.

Vet du vad FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning är?

Vet du vad FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning är? Barnen Clara, Isak, Omar och Zoey samt robothunden Sigge åker till FN i New York för att berätta för dem som bestämmer hur det är att ha en funktionsnedsättning.