Senast uppdaterad:
Tillgänglighet innebär att alla ska kunna använda något, kunna vara med i en aktivitet och kunna vara med i olika sammanhang. Diskriminering innebär att en person blir sämre behandlad än en annan person.
Vad är tillgänglighet?
I konventionen står det på många ställen hur viktig tillgänglighet är. Tillgänglighet innebär att alla ska kunna använda något, kunna vara med i en aktivitet och kunna vara med i olika sammanhang. Här några exempel:
- Du ska kunna komma in och ta dig runt i en byggnad utan hjälp av någon annan. Det betyder att du ska kunna besöka till exempel en simhall, bibliotek eller biograf.
- Du ska kunna resa med buss och tåg.
- Du ska kunna läsa och få information, till exempel om vad som händer i Sverige och världen.
Det är viktigt att de som tillverkar och erbjuder olika saker redan från början tänker på att du och alla andra ska kunna använda det. Till exempel ska de som tillverkar mobiltelefoner tänka på att de som inte kan se också ska kunna använda telefonerna.
Vad är diskriminering?
Diskriminering innebär att en person blir sämre behandlad än en annan person. FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning säger att alla ska behandlas lika och att man inte får diskriminera någon. Om du har en funktionsnedsättning och på grund av det blir behandlad sämre och mer orättvist än andra så handlar det om diskriminering.
Diskriminering kan se ut på olika sätt. Här några exempel:
- Du blir retad och mobbad i skolan av andra elever men lärare och rektor gör inte tillräckligt mycket för att få stopp på det.
- Du använder rullstol och ska hälsa på en kompis som bor lite längre bort. Du ska ta en buss men trappsteget upp till bussen är för högt och du kan därför inte komma upp på bussen och hälsa på din vän.
- Du är kan inte höra någonting och vill se en film på tv. Men filmen är otextad och därför kan du inte se den.
Det här var några exempel på vad FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning innehåller. Alla länders regeringar som skrivit under konventionen rapporterar vart fjärde år till FN om hur arbetet med att följa konventionen gått. Sedan får länderna svar från FN om vad de behöver bli bättre på.