Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen

Regler för assistanshundens välmående

Det finns regler i samhället för hur en hund ska tas om hand för att må bra. Detta är reglerat i Djurskyddslagen och det är Länsstyrelserna som har tillsynsansvar.

Alla människor som har en hund har ett ansvar att skydda den och se till att den mår bra. Hunden ska bo och leva i en miljö där den kan bete sig naturligt. Den behöver också umgås med både andra människor och djur. 

Jordbruksverket har regler som bland annat säger att en hund bör ha kontakt med människor några timmar varje dag och att den behöver rastas och aktiveras fler gånger per dag. 

Hundägare måste också se till att hunden är frisk och se till att den får komma till en veterinär om den blir sjuk. Alla dessa saker gäller för alla hundar och det är ingen skillnad för assistanshundar. 

Assistanshundens behov i jämförelse med andra hundar?

Det finns saker som skiljer en assistanshunds liv från andra hundars. Den är utbildad för att arbeta och behöver kontinuerligt få göra det för att må bra. Samtidigt behöver den också få vara ledig, vila, leka och mysa när den inte arbetar. 

En assistanshund behöver motion precis som andra hundar och om föraren själv inte kan eller orkar på grund av sin funktionsnedsättning, så måste någon annan hjälpa till och se till att hunden får röra sig så den mår bra. 

En assistanshund rör sig i många miljöer som inte är anpassade för hundar. Det kan vara stressigt och krävande och därför behöver den också få vila ut ordentligt och ha lugn och ro. 

Varje ekipageliv och livssituation är unikt och varje förare behöver därför balansera arbete och fritid för hunden utifrån de förutsättningar som är. 

Vårdnadshavaren ansvarar för barnens hund

Om assistanshunden är till ett barn är det alltid vårdnadshavarnas ansvar att säkerställa att hunden får allt det den behöver. Ett barn kan inte förväntas ta ansvar för en hund. Det är vårdnadshavarens ansvar att hunden får lugn och ro och får vara ledig ibland.

Assistanshund till barn och unga

Läs mer om djurskydd

Jordbruksverket

Hos Jordbruksverket finns information om vad en hundägare behöver göra för att uppfylla hundens grundläggande behov.

Hundar hos Jordbruksverket

Så sköter du din hund hos Jordbruksverket

Lagar och förordningar

Det finns lagar och förordningar i Sverige som reglerar hur en hund ska ha det för att må bra.

Djurskyddslagen hos riksdagen

Djurskyddsförordningen hos riksdagen

Lagen om tillsyn över hundar och katter hos riksdagen

Förordning om tillsyn över hundar och katter hos riksdagen