Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen

Barn och ungas levnadsvillkor

De allra flesta barn i Sverige har överlag goda levnadsvillkor och känner sig friska, har en god hälsa och trivs i skolan. Men levnadsvillkoren kan variera och de kan se väldig olika ut för olika barn.

Barn och unga med funktionsnedsättning har genomgående sämre levnadsvillkor än andra barn och unga. Skillnaderna finns inom områden som hälsa, utbildning och fritid och påverkar möjligheterna till utveckling och delaktighet. Detta har stor påverkan på möjligheterna att utvecklas som andra barn, inte bara så länge de är barn utan under hela livet.

MFD:s undersöknar visar att flickor både med och utan funktionsnedsättning har sämre levnadsvillkor än pojkar och skillnaderna framstår extra tydligt när det handlar om psykisk ohälsa.

MFD:s undersökning Hinder och möjligheter för ett inkluderande barnrättsarbete (mfd.se)

Fakta om barns och ungas levnadsvillkor

  • Skoltrivseln är något lägre och skolstressen mer utbredd bland barn med funktionsnedsättning än övriga barn.
  • Det är vanligare att barn med funktionsnedsättning mobbas.
  • Det är vanligare att barn med funktionsnedsättning varit berusade, rökt cigaretter och snusat.
  • Barn med funktionsnedsättning är mindre tillfreds med livet, har sämre självskattad hälsa och oftare självrapporterade hälsobesvär än övriga barn.
  • Det är vanligare att barn med funktionsnedsättning har haft samlag än barn utan funktionsnedsättning.

Större utsatthet för våld

Flera studier visar att barn och unga med funktionsnedsättning har en högre risk att utsättas för alla typer av våld och övergrepp jämfört med barn andra barn.

Genom att prata med barnen själva går det att få en bättre bild av hur situationen och utsattheten ser ut och hur våldet kan förebyggas. Det visar rapporter från Barnombudsmannen och Stiftelsen Allmänna barnhuset.

Våld mot barn 2023 på Stiftelsen Allmänna barnhusets webbplats

Internet – möjligheter och risker

För många barn och unga med funktionsnedsättning innebär internet nya sätt att vara delaktig och social. I en studie uppger 54 procent av de tillfrågade barnen i åldern 13–16 år att de via nätet blivit vän med någon som de inte kände sedan tidigare.

En hög internetanvändning medför också en ökad risk för att råka illa ut på nätet. Mer och förbättrad information både till barn och vuxna omkring dem om nätets möjligheter och risker är en del av lösningen. Det visar undersökningar från Statens medieråd.

Ungar & medier 2019 på Statens medieråds webbplats