Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen

Tillgänglig valinformation

Inför varje val är det viktigt att medborgarna kan informera sig om hur, var och när de kan rösta. Demokratisk delaktighet handlar också om möjligheten att engagera sig politiskt och ha tillgång till nyheter och annan information. Här har vi samlat länkar till information om politik och allmänna val i olika alternativa format.

Händer håller i och pekar på en surfplatta.

Information ska vara lätt att förstå. Ibland kan det behövas en lättläst version av en text eller ett kompletterande bildstöd. Informationen behöver också vara lätt att hitta. Verksamheter behöver ibland anpassa och aktivt rikta information till målgrupper som annars missar att den finns. 

Fler kan  ta del av informationen om den går att få i alternativa format, till exempel på teckenspråk, punktskrift eller uppläst. Filmer behöver undertext, teckenspråkstolkning och ibland även syntolkning.  

I dag förmedlas ofta information på olika webbplatser, till exempel kommunens och länsstyrelsens.  Offentliga verksamheter ska följa webbriktlinjerna för digitala miljöer för offentlig sektor.

Om webbriktlinjerna på Myndigheten för digital förvaltnings webbplats

En webbplats om digital inkludering och tillgänglighet - Digin.nu webbplats

Stöd för att arbeta med tillgänglig information

Information om valet i tillgängliga format

Här hittar du länkar till information om politik och allmänna val i olika alternativa format. Känner du till fler exempel? Hör gärna av dig till oss på info@mfd.se

Textad film om allmänna val

Film från Valmyndigheten om vad det svenska valsystemet består av och vilka olika val det finns.

Allmänna val - Valmyndighetens webbplats

Om allmänna val på lättläst svenska

Här beskriver Valmyndigheten vad det svenska valsystemet består av och vilka olika val det finns.

Om svenska valsystemet - Valmyndighetens webbplats

Om allmänna val på teckenspråk

Valmyndigheten informerar om det svenska valsystemet, hur och var man kan rösta, om valsedlar, att rösta på person, rösträkning och valresultat.

Det svenska valsystemet på teckenspråk-Valmyndighetens webbplats

Om politik och valet på lättläst svenska

Nyhetstidningen 8 sidor har samlat information om politik och valet på sin webbplats. Här går det bland annat att gratis ladda ned en bok om om det kommande EU-valet i juni 2024.

Om politik på lättläst svenska på 8 sidors webbplats

Partiledarsamtal på teckenspråk och långsam textning

Inför valen 2022 arrangerade Funktionsrätt Sverige en serie samtal med partiledare och andra företrädare för riksdagspartierna.

Partiledarsamtal på Funktionsrätt Sveriges webbplats

För dig som politiker - lär dig kommunicera lättläst

För att förbereda personer med funktionsnedsättning inför valet har Studieförbundet vuxenskolan studiecirklar runt om i landet under namnet Mitt val. Studiecirklarna är uppdelade på sju tillfällen där varje träff är tre timmar lång.

Vid ett av dessa tillfällen bjuds lokala kommunpolitiker in för en valdiskussion. Politikerna förbereds och tränas inför träffarna på att lära sig prata lättförståeligt och sänka språktröskeln för att kunna ge tydliga svar.

Inför EU-valet 2024 kommer det inte ske någon nationell satsning på Mitt val. Däremot kommer det att äga rum på en del avdelningar runt om i landet.

Studieförbundet vuxenskolan erbjuder också utan kostnad en digital utbildning i grunderna att skriva på lättläst svenska.

Om Mitt val och utbildning på lättläst svenska

Studiecirklar utbildar i demokrati