Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen

Tjänstetäcket visar att hunden arbetar

Ett tjänstetäcke är det som enkelt gör att personer i samhället kan känna igen en assistanshund.

Alla assistanshundar ska ha ett tjänstetäcke på sig när de arbetar. Täcket är en signal till hunden att den arbetar, och samtidigt en signal till omgivningen att inte störa eller locka på hunden.

Tjänstetäcket ska också vara en säkerhet för att hunden kan det den behöver kunna för att vara trygg i samhället. Detta är viktigt för både förare och allmänhet.  Förutom täcket kan förarna visa upp ett intyg eller ID-kort från assistanshundsaktören som har examinerat den med uppgifter om hunden, vem som är förare och ett unikt nummer. 

Täckena har olika utseende

Assistanshundar kan ha olika tjänstetäcken. Vilket täcke hunden har beror på vilken assistanshundsaktör det är som har utbildat och examinerat ekipaget. Olika aktörer använder olika tjänstetäcken. Hos vissa aktörer signalerar täckets färg om hunden är examinerad eller i utbildning. Färgen kan också signalera hundens arbete eller förarens behov. 

Det kan vara väldigt svårt att veta vad ett täcke betyder. Men eftersom detta inte är kontrollerat i lag finns inte rätt och fel i laglig mening.