Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen

Tåg- och flygresa med en assistanshund

Att resa med tåg och flyg tillsammans med en assistanshund kräver ofta planering. Det är bra att kontrollera regler och boka i god tid.

Vid resor med assistanshund har ekipaget ofta möjlighet att boka en plats för hunden utan kostnad, till exempel en extraplats till hunden på tåget och att flyga inrikes.

Resor med tåg

Det finns regler som ska göra det möjligt för personer med funktionsnedsättning att resa med tåg. Bland annat är det tillåtet att ledsagas av en assistanshund hos alla tågbolag. 

Den rikstäckande upplysningstjänsten ”Hallå konsument” har information om tågresor. Tjänsten samordnas av Konsumentverket i samarbete med andra myndigheter och konsumentbyråer. 

Tågresa med funktionsnedsättning hos Hallå Konsument

Assistanshundar likställs med ledarhundar på de allra flesta tågbolag och resan är då kostnadsfri för hunden. Det kan skilja sig i hur bolagen vill att resan med ledar-eller assistanshund bokas, så det kan vara bra att ta reda på.

Frågor och svar: Vad gäller vid resa med ledarhund på SJ:s tåg hos SJ 

Inrikesresor med flyg

Många flygbolag har likställt assistanshundar med ledarhundar, men det är viktigt att meddela att en assistanshund ska medföras på resan. Alla bolag accepterar inte assistanshundar. 

Där assistanshundar accepteras på inrikesflyg är det generellt gratis för hunden. Eftersom reglerna kring assistanshundar inte är likadana på alla bolag är det också att rekommendera att boka i god tid. 

Assistanshunden måste inte vara i bur när den reser i kabinen.

Längre flygresor

Hunden får vanligtvis resa med sin förare i kabinen, även under längre resor. Hunden reser utan extra kostnad och undantas från den viktbegränsning som gäller för vanligt bagage. Hunden behöver inte sitta i bur när den reser i kabinen. 

Passagerare med ledar- eller assistanshund får vanligtvis gå på flygplanet före alla andra passagerare. Personal brukar visa ekipaget på plats. Det finns inga specifika regler kring rastning av hundar som reser i kabinen, så det är något som föraren behöver ansvara för.

Om assistanshunden ska flyga långt och djurtransport blir aktuellt är det än viktigare att kontrollera noga vad som gäller med flygbolaget men också i det land hunden ska till. 

Det finns ofta väldigt specifika instruktioner om hunden ska transporteras och inte medföras i kabinen.

IATAS Live Animals Regulations anger hur stor bur som behövs till olika stora hundar, det är viktigt att den kan stå, vända sig och ligga ner på ett naturligt sätt. 

När det gäller resor till andra länder måste föraren också kontrollera vilka regler som gäller för att föra in hunden i det land den ska resa till. Det är också viktigt att kolla vilka vaccinationer som krävs och vilka karantänsregler som gäller. Detta är samma för alla hundar. 

Traveler's Pet Corner hos IATA (The International Air Transport Association)

Resor och tillgänglighet

Transportstyrelsen har utförliga information om vad som gäller vid resor med assistanshund och tillgängligheten vid resor för personer med funktionsnedsättning. 

Assistans- och ledarhund hos Transportstyrelsen

Att resa med funktionsnedsättning hos Transportstyrelsen