Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen

Hitta information om verksamheten med assistanshundar

Här följer några tips på ställen att hitta information om livet med assistanshund och hur verksamheten med assistanshundar fungerar i praktiken.

Assistanshundsverksamheten är inte reglerad i lag i Sverige. Detta gör att det finns utrymme att göra olika mellan aktörer. Det är också ytterst den som äger hunden som måste ta ansvar och fatta beslut. Assistanshundsaktörerna äger sitt täcke som symbol för att hunden är en fungerande assistanshund, men de äger inte hundarna. 

Assistanshundsaktörer

Det finns ofta mycket information hos de organisationer, föreningar och företag som arbetar med assistanshundar. Oavsett om de utbildar och examinerar ekipage eller levererar utbildade hundar.  För att få exakt information om hur en viss verksamhet fungerar behöver du alltid kontakta assistanshundsaktören direkt. 

Exempel på assistanshundsaktörer

Här följer några exempel på assistanshundsaktörer. Myndigheten för delaktighet tar inte ställning i frågor som om dessa aktörer är bättre, sämre eller likvärdiga. Det kan också finnas andra aktörer på marknaden. 

Assistanshund hos Svenska Brukshundklubben, SBK

Extrahjälpen/Tilno

Hundiq hundcenter

IRD Assistenthunden

Irene Wickman Assistanshundar

Svenska Service- och Signalhundsförbundet, SoS

Andra föreningar och organisationer

Här följer några exempel på andra föreningar och organisationer där det går att få information om assistanshundar. 

Föreningen Hjälpande Tassar har startats av personer som själva har assistanshundar:

Föreningen Hjälpande Tassar

Två internationella organisationer som svenska aktörer har samarbeten med:

Assistance Dogs International Europe Regional Chapter (ADEu)

Assistance Dogs International, Inc. (ADI)

Sociala medier

Det finns grupper på sociala medier där assistanshundsförare tipsar och hjälper varandra. I grupperna går det ofta att etablera kontakter och ställa frågor. Ett exempel på ett stort forum är Facebookgruppen “Assistanshundar i Sverige”.

Det finns också assistanshundsförare som låter sina följare ta del av vardagen med hundar med olika arbetsuppgifter. Även på Youtube finns det material och personer som går att följa.

Sökordstips!

#assistanshund #assistanshundar #servicehund #servicehundar #alarmerandeassistanshund #psykiskhälsahund #psykiskhälsahundar #signalhund #assistanshundsekipage #assistanshundsinstruktör #assistanshundsaktör #assistanshundsträning #servicehundsträning #signalhundsträning