Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen

Hitta vägar till ekonomiskt stöd

Många förare och blivande förare vill hitta vägar till ekonomiskt stöd. En väg är att ansöka om stöd hos fonder och stiftelser.

Alla har inte de ekonomiska medel som behövs för att köpa en assistanshund. Men det finns fonder och stiftelser som kan hjälpa till att täcka en del av eller hela kostnaden.

Det kan vara lättare att få ekonomiskt stöd via fonder och stiftelser för den som är ung än för den som är äldre.

Fonder och stiftelser

Det finns undantag, men många fonder och stiftelser har funnits väldigt länge. Den som vill söka stöd behöver ta reda på vad det är den specifika fonden och stiftelsen vill stötta. 

Hos vissa måste den som söker stöd bo i en viss del av landet eller ha en speciell diagnos, ålder eller inkomst. 

Att skriva ansökan

Det finns ofta flera saker i kraven hos en fond eller stiftelse som det är bra att tänka på för alla som vill söka stöd för att köpa och utbilda en assistanshund. Alla detaljer är viktiga att kolla i förväg så att man vet vad som gäller.

Ett par exempel är:

  • Många stiftelser har möten sällan. Det är därför bra att ta reda på när i tid en ansökan bör skickas in.
  • Många bidrag ska redovisas ganska snart efter att de delats ut. Det kan bli svårt att uppfylla om stödet ska gå till en assistanshund som det är en lång process att få.

Hur du ansöker om fonder, stiftelser och stipendier hos Habilitering och hälsa, Region Stockholm

Hitta fonder och stiftelser

Det kan vara svårt att hitta fonder och stiftelser som passar för den enskilde förarens behov. Och det är inte alltid lätt att göra en ansökan. 

De två stora assistanshundsaktörerna i Sverige har listor med tips på fonder och stiftelser.

Ekonomiskt stöd hos Svenska Brukshundklubben

Utbildningsstipendier och fonder hos Svenska service- och signalhundsförbundet

Länsstyrelsernas Stiftelsesök

Det finns böcker med fonder och stiftelser på biblioteken. Fråga på biblioteket eller sök i bibliotekens gemensamma söktjänst Libris.

Libris hos Kungliga biblioteket

Tips på andra vägar till finansiering

Det finns i dag flera sätt att söka pengar. Vissa samlar in pengar via sociala medier (till exempel med hjälp av crowdfunding). Andra söker sponsorer i privatpersoner eller företag, eller använder andra vägar.

Vissa aktörer söker sponsorer för att göra hundar lättare tillgängliga för personer som har svårt att få råd med en assistanshund.

Detta är ett system som används ofta i USA där mycket assistanshundsverksamhet är finansierat genom olika former av välgörenhet.