Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen

Kostnader för en assistanshund

Kostnader för en assistanshund är till exempel inköpet av hunden, ekipagets utbildning och löpande kostnader som försäkring, foder och omvårdad.

Miniräknare, pengar och kreditkortsplånbok.

Kostnaden för en assistanshund varierar bland annat efter vilken utbildningsform den blivande föraren väljer, vilken hund man köper och hur mycket instruktörsstöd föraren använder. 

Under hela hundens liv tillkommer det också löpande kostnader för försäkring, foder, veterinärvård och annat. 

Kostnaden är svår att uppskatta

Att köpa en assistanshund är dyrt. Priset beror bland annat på hur mycket föraren själv har möjlighet att träna med sin hund. Genom att prata med andra assistanshundsförare går det att få en bra bild av övriga omkostnader kring assistanshunden och vilka alternativ som finns. 

Kostanden för hunden och utbildningen är ofta lättare att uppskatta när man köper en grundtränad hund. De som väljer att själva träna sin hund har en möjlighet att själva styra kostnaden, men det är samtidigt svårt att veta hur mycket stöd man kommer att behöva för att bli ett färdigt och examinerat assistanshundsekipage.

För de personer som väljer att köpa en grundtränad hund är det alltid viktigt att ta reda på vad som ingår i priset och att jämföra olika aktörers erbjudande innan man bestämmer sig.  

Samträning 

För att få till ett fungerande samspel behöver även en grundutbildad assistanshund en individualiserad vidareutbildning, så kallad samträning, tillsammans med sin förare. 

De allra flesta väljer att använda de aktör som sålt hunden som stöd, även under samträningen. I vissa fall ingår kostnaden för samträningen i inköpspriset, medan det i andra fall tillkommer en kostnad. Hur mycket en samträning kostar beror på vilken typ av assistanshund det rör sig om.

Valpar

För den som väljer att köpa en valp och själv träna och utbilda sin assistanshund blir inköpspriset lägre. Fördelen är att föraren från början arbetar in ett samspel och relation med hunden. 

Det är dock viktigt att känna till att denna väg kräver mer av föraren och att den också är svårare att beräkna kostnaden för. Valpar kostar olika mycket och förare är olika erfarna och kan träna sin hund olika mycket själv. 

När man köper en valp finns det också en risk att hunden som vuxen inte visar sig ha de förutsättningar som krävs för att bli en assistanshund.