Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen

Att välja hundras

När man letar efter assistanshund är det lätt att tro att det bara är vissa raser som kan bli assistanshundar. Så är det inte.

Men även om alla raser går att utbilda till assistanshund är det bra att tänka över och välja ras utifrån vilka uppgifter hunden ska få och vilka egenskaper som är viktiga hos hunden. 

Vilken ras som passar en förare bäst beror också på familjesituation och vad hunden ska göra när den inte arbetar

Passande uppgifter

Det är viktigt att välja en hundras som passar de uppgifter assistanshunden ska få. Om en förare behöver en hund som kan erbjuda stadga när föraren reser sig så behövs förstås en lite större och starkare hund. Om hunden däremot ska resa mycket eller ha som arbete att larma om lågt eller högt blodsocker, så kan det vara enklare med en mindre hund.

Bra egenskaper

Det viktigaste med alla typer av assistanshundar är att de tycker om att samarbeta och att de inte har några rädslor eller aggressivitet. Det är också viktigt att hundarna är miljösäkra, vilket betyder att de är trygga och kan vistas i olika typer av miljöer. För vissa situationer kan det också vara viktigt att hunden har god förmåga att växla mellan passivitet och arbete.

Både lämpliga och olämpliga individer kan finnas inom många raser, så det är mer en fråga om individ än ras. Om man köper en grundtränad hund är det ofta aktören man anlitat som hjälper till att matcha rätt hund utifrån behov och önskemål. Vissa aktörer har också specialiserat sig på att utbilda vissa raser.