Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen

Länkar och läsmaterial om tillgänglig kommunikation

Tillgänglig kommunikation behöver inte vara svår eller tidskrävande. Här har vi samlat länkar och annat material som kan hjälpa dig arbeta med tillgänglig kommunikation i praktiken.

Materialet är uppdelat i flera kategorier från att skriva texter, till att göra film, bilder och länkar tillgängliga. Gå igenom alla länkar eller navigera direkt till kategorin som du behöver lära dig mer om.

Tydligare texter

Besök dessa länkar för att få tips och stöd om hur du kan skriva tydligare texter.

 • Myndigheternas skrivregler hos Språkrådet
  Boken är till för alla som skriver inom myndigheter, kommuner och annan offentlig verksamhet. Den ger råd och tips om hur man väljer ton och perspektiv, hur man planerar, disponerar och gör texten överskådlig. Många praktiska exempel visar hur en text kan göras läs- och läsarvänlig. Här kan du även få råd om hur du ska skriva vissa vanliga typer av text, till exempel protokoll, rapporter och beslut.
 • Svenska skrivregler (2017) hos Institutet för språk och folkminnen
  Referensboken för frågor om hur man skriver tydligt och korrekt. Här hittar du regler och råd om bland annat rubriker och stycken, punktuppställningar, tabeller och diagram och val av ord- och böjningsformer.
 • Arbeta med klarspråk hos Institutet för språk och folkminnen
  Webbsida som ger tips och idéer om hur ni kan arbeta med klarspråk i din organisation. Här hittar du råd både om att starta och att driva klarspråksarbete.
 • Testa en text hos Institutet för språk och folkminnen
  Ett verktyg som kan hjälpa dig avgöra om din text är tydlig och begriplig. Du svarar på hur du har arbetat med texten och får återkoppling och förslag för att göra din text bättre.

Layout och webbdesign

Besök dessa länkar för att lära dig om grafisk formgivning och typografi ur ett tillgänglighetsperspektiv.

 • 19 råd för att skriva begripligt hos Begripsam
  Praktiska råd om hur du kan göra texter lätta att läsa och att förstå utifrån grafisk utformning och innehåll. Materialet är resultatet av projektet ”Begriplig text” som pågick mellan 2016–2019 och som syftade till att ringa in viktiga faktorer för mer begripliga texter. Projektet genomfördes tillsammans med flera funktionshindersorganisationer och finansierades av Arvsfonden.
 • Användbarhetsboken av Tommy Sundström
  Webbaserad gratis bok som berättar hur du kan göra webbplatser mer tillgängliga och användbara. Boken fokuserar på typografi, struktur och nytta för användarna.

Tydligare länkar

Besök dessa länkar för information om hur du ska formulera länkar på ett tillgängligt sätt.

Tillgängliga bilder, diagram och informationsgrafik

Tillgänglig video

Här kan du lära dig vad du behöver göra så att dina filmer är tillgängliga för fler.

Tillgänglighet på sociala medier

Besök dessa länkar för att förstå hur du kan tänka tillgängligt när du publicerar på sociala medier.

Tillgängliga dokument

Besök dessa länkar för att lära dig hur du kan skapa dokument som har en tillgänglig struktur.