Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen

Samverka för en aktiv fritid

Strukturerat arbete för en aktiv fritid kan öka samverkan, underlätta att involvera målgruppen i beslut och att följa upp insatser. 

En grupp personer skjuter pilbåge. Några sitter i rullstol.

Många kommuner kan förbättra den samlade planeringen av kultur- och fritidsaktiviteter så att fler personer med funktionsnedsättning kan delta. Det kan också finnas vinster i förbättrad samordning och information om aktivitetsutbud.

För att få till utveckling är det bra att jobba långsiktigt med att följa upp hur kommunens aktiviteter upplevs. De kommuner som lyckas bäst har en uttalad ambition och ofta även en anställd, eller delar av en tjänst, som fokuserar specifikt på fritidsaktiviteter för personer med funktionsnedsättning.

Samverkan spelar också en viktig roll för att skapa ett bättre helhetstänk och ett större utbud av aktiviteter. Det kan handla om samverkan mellan förvaltningar inom kommunen, samverkan mellan kommuner eller mellan kommunen och föreningslivet.

Tips för att starta samverkan

Tips för lyckad samverkan

Ta stöd av nätverket FOMS

FOMS är en ideell yrkes- och intresseförening som genom information, utbildning och föreläsningar stöttar tjänstemän och andra med intresse för fritids- och kulturfrågor för personer med funktionsnedsättning.

FOMS webbplats

Involvera målgruppen

Filmat seminarium med Lotta Cederholm från FUB Uppsala som berättar om deras erfarenheter med att involvera målgruppen i beslut om aktivitetsutbud.