Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen

San Cristóbal de La Laguna är Europas mest tillgängliga stad

San Cristóbal de La Laguna vinner Access City Award 2024 för sitt arbete med tillgänglig stadsmiljö, transport och inkluderande sociala aktiviteter.

Under uppmärksammandet av den europeiska funktionshindersdagen den 1 december belönades den spanska staden San Cristóbal de La Laguna med titeln Europas mest tillgängliga stad.

La Laguna, som ligger på ön Teneriffa i Spanien, har trots sina utmaningar som en historisk och äldre stadsdel gjort stora framsteg för att skapa en inkluderande stadsmiljö. Sedan 2005 har de gjort omfattande arbeten i stadens centrum, med fokus på tillgängliga gator och offentliga byggnader.

Kollektivtrafiken är ett annat ett exempel på stadens arbete för ett mer inkluderande samhälle. Stadens spårvagnsnät är idag helt tillgängligt. I centrala La Laguna har anpassade trafikljus installerats för att vägleda personer med synnedsättning.

År 2021 lanserade staden Orange Point, en mobil plats med resurser för att skapa inkluderande och tillgängliga evenemang. Orange Point erbjuder bland annat teckenspråkstolkar, anpassade ljudsystem, sensoriska ryggsäckar för döva, tillgänglig kommunikation och utbildad personal.

Stadens engagemang för delaktighet visas också genom antagandet av en deklaration som försvarar personer med funktionsnedsättnings rättigheter.  De har dessutom startat ett funktionshindersråd där personer med funktionsnedsättning involveras i viktiga beslutsprocesser.

Om Access City Award

Access City Award organiseras av Europeiska kommissionen tillsammans med European Disability Forum. Syftet är att tävlingen ska öka medvetenheten om funktionshinder, främja tillgänglighetsinitiativ i europeiska städer och på så vis bidra till ett tillgängligt stadsliv för personer med funktionsnedsättning.

Andra plats i årets tävling gick till den polska staden Łódź medan Saint-Quentin i Frankrike vann tredje plats.

Tidigare vinnare av Access City Award:
2022, Skellefteå (Sverige)
2021, Jönköping (Sverige)
2020, Warszawa (Polen)
2019, Breda (Nederländerna)
2018, Lyon (Frankrike)
2017, Chester (Storbritannien)
2016, Milano (Italien)
2015, Borås (Sverige)
2014, Göteborg (Sverige)
2013, Berlin (Tyskland)
2012, Salzburg (Österrike)

Mer information

San Cristóbal de La Laguna wins 2024 Access City Award (europa.eu)

Access City Awards på EU:s webbplats (europa.eu)

Regeringsuppdraget Access City Award (mfd.se)