Uppföljning av myndigheter 2024
Uppföljning av funktionshinderspolitiken
Ta del av uppföljningen av funktionshinderspolitiken för myndigheter från 2024.
I rapporten har MFD jämfört resultaten från strategiska myndigheter och övriga myndigheter.
På de flesta områden uppvisar de strategiska myndigheterna bättre resultat, även om det finns undantag. Alla statliga myndigheter har ett ansvar att integrera funktionshinderfrågor i sin verksamhet, men årets resultat tyder på att strategiuppdraget ger en tydligare riktning och ett förstärkt ansvarstagande.
Samtidigt kan vi se att vissa strategiska myndigheter anger att de endast arbetar i begränsad omfattning eller inte alls med vissa specifika frågor, vilket indikerar att det finns utrymme för förbättring även bland dem.
Kunskapshöjande insatser är ett område där strategiska myndigheter utmärker sig. 45 procent av alla myndigheter har genomfört sådana insatser, men strategiska myndigheter har gjort det i betydligt högre grad, både för medarbetare och ledning.
14 procent av de strategiska myndigheterna har dock inte genomfört några kunskapshöjande insatser alls, vilket kan påverka deras förmåga att effektivt hantera funktionshinderfrågor.
När det gäller målsättningar för funktionshinderfrågor har 77 procent av samtliga myndigheter integrerat dem i någon form av styrande dokument. 23 procent av myndigheterna har en särskild strategi eller plan för målsättningarna, medan majoriteten integrerar dem i andra styrdokument.
Det är oroande att nästan 23 procent av myndigheterna saknar systematiserade målsättningar.
Rapporten belyser också vikten av dialog och samråd med funktionshindersorganisationer. Få myndigheter genomför årliga samråd, och endast 18 procent har dialoger med enskilda med funktionsnedsättning i hög eller viss utsträckning.
Detta kan delvis bero på att många myndigheter inte har direkta uppdrag gentemot enskilda medborgare, men det visar också på att kommunikationen och samarbetet med funktionshindersrörelsen behöver förbättras.
Tillgänglighet i rekryteringsprocesser och arbetsmiljö är andra viktiga områden som rapporten tar upp. En tillgänglig rekryteringsprocess är avgörande för att personer med funktionsnedsättning ska ha lika möjligheter att söka och konkurrera om tjänster.
Här visar uppföljningen att många myndigheter arbetar för att säkerställa att personer med funktionsnedsättning har lika möjligheter att söka tjänster, särskilt när det gäller att säkerställa att digitala verktyg är tillgängliga.
När det gäller tillgänglighet i arbetsmiljön har många myndigheter gjort framsteg med tillgänglighetsanpassningar som hissar och ramper, men det finns fortfarande brister, särskilt när det gäller hörslingor och information i punktskrift.
Upphandling och inköp är ytterligare ett område där tillgänglighet är viktigt. Endast 23 procent av myndigheterna ställer krav på tillgänglighet i alla eller de flesta upphandlingar och 35 procent har rutiner för att kontrollera att upphandlade produkter och tjänster är tillgängliga.
Samtidigt är det vanligt att myndigheter upplever svårigheter med att kontrollera om tillgänglighetskrav uppfylls vid leverans.
I årets undersökning inkluderade vi för första gången frågor om krisberedskap, och detta område visar några av de svagaste resultaten. En majoritet av myndigheterna saknar rutiner och arbetssätt för att säkerställa att de kan nå personer med funktionsnedsättning i händelse av kris eller krig.
Publikationstyp
Rapport
Utgivningsår
2025
Antal sidor
86
Artikelnummer
2025:11
ISBN (digital)
978-91-989334-9-9 (pdf)