Senast uppdaterad:
Den statliga ledarhundsverksamheten är en del i att uppfylla målet för funktionshinderspolitiken - jämlika levnadsvillkor och delaktighet för personer med funktionsnedsättning. Möjligheten att ha en ledarhund som hjälpmedel ökar förarens självständighet och minskar behovet av anda typer av stöd och hjälp.
Skydd mot diskriminering
Sverige har en diskrimineringslag som ska främja lika rättigheter och möjligheter och motverka diskriminering. Föraren i ledarhundsekipage är skyddade mot diskriminering genom det förbud i lagen som rör funktionsnedsättning.
Lagens förbud att diskriminera ledarhundsförare gäller bland annat restauranger, butiker, varuhus, vårdcentraler, sjukhus, läkarmottagningar, simhallar, teatrar och gym. Lagen gäller också kollektivtrafiken, färdtjänst och taxi.
Diskrimineringsombudsmannen har information om vad du som är ansvarig för en verksamhet kan göra för att inte riskera att diskriminera föraren när ett ledarhundsekipage kommer på besök.
Ledar- och assistanshundförares skydd hos Diskrimineringsombudsmannen
Ledarhundar får besöka restauranger och livsmedelsbutiker
Det finns oftast inga skäl för ägare att neka ledarhundsekipage tillträde till serveringslokaler och kundutrymmen i matbutiker. Ledarhunden är ett förflyttningshjälpmedel och föraren behöver därför ta med sig sin ledarhund vid ett besök.
Livsmedelsverket är tydlig med att ledarhundsekipage vanligen inte utgör någon risk för livsmedelssäkerheten. Kundutrymmen är inte utrymmen där livsmedel bereds, hanteras eller lagras.
Att ägaren eventuellt har ett generellt förbud mot sällskapshundar är inte ett hållbart skäl till att neka ett ledarhundsekipage tillträde. Serveringslokaler och matbutikernas kundutrymmen ska vara utformade på ett sätt som skyddar livsmedlen mot föroreningar, så som kundernas skor och ytterkläder. Därför är det också möjligt att tillåta ledarhundar i sådana lokaler.