Senast uppdaterad:
Hundar, som alla djur, har vissa beteenden som de behöver få utlopp för, för att må bra. Det är viktigt att du ger din hund möjlighet att tillgodose sina naturliga behov. Utöver mat och vatten behöver hundar också
- motion
- passivitet och vila
- och möjligheten att vara sociala.
Se till att din ledarhund får lagom och tillräcklig stimulans, både mentalt och fysiskt. Din ledarhund kommer att se upp till dig om du är den som tar initiativ till alla aktiviteter. Detta gäller både de aktiviteter som är roliga och de som är mindre roliga.
Ledarhunden känner trygghet om du alltid är konsekvent, lugn, tydlig och rättvis.
Motion
Hundar har ett stort behov av att röra på sig för att må bra. En ledarhund bör motionera sammanlagt minst fem kilometer om dagen, fördelat mellan vanliga promenader och motion när den arbetar.
Planera din och hundens dag för att varva motion med vila och passivitet. Om du exempelvis arbetar på kontor en hel dag kan du ta en längre promenad på väg till och från jobbet.
Hunden mår bra av att springa fritt minst en gång i veckan. Men tänk på hundens säkerhet innan du släpper loss den. Välj en plats som du bedömer som säker. Varje gång din hund är lös ute och inte har sele eller koppel ska den ha på sig sin rastklocka.
Utöver fysisk aktivitet behöver hundar också mental stimulans. Detta får en ledarhund bland annat när den arbetar. Andra sätt att ge hunden mental stimulans är att utföra aktiviteter och lekar där hunden behöver tänka.
Tänk på att ledarhunden kan bli överstimulerad om den motionerar eller arbetar för länge utan möjlighet till vila.
Passivitet
Passivitet sker när hunden vilar och återhämtar sig. En balanserad vardag varvar motion med passivitet, när hunden vilar eller sover utan att bli störd. Detta ger hunden möjlighet att återhämta sig.
Om ledarhunden får vila för länge utan möjlighet till aktivitet kan den bli understimulerad. Det är alltså viktigt att med en bra balans av passivitet och aktivitet.
Sociala behov
Hundar är sociala varelser och de umgås gärna med både människor och andra hundar. Relation med din ledarhund är färskvara och den behöver underhållas dagligen. Du kan stärka er relation genom att exempelvis:
- vara den som ger hunden foder och vatten
- borsta och kamma ledarhunden själv
- interagera med hunden i lämpliga samarbetslekar.
Var sparsam med att låta din hund leka med andra hundar. Tänk också på att det är svårt för oss som människor att konkurrera ut en rolig hund.
Det är okej för en ledarhund att ha en till två fasta hundkompisar som den umgås med när den inte arbetar. Men det är viktigt att både du och hunden känner dessa kompisar väl för att undvika oförutsedda händelser.
Lek och aktivering
Att leka med din ledarhund skapar trygghet och bygger er relation. Ledarhundens vardag är varierande och utmanande och då är relationen mellan förare och hund mycket viktig.
Ledarhunden får en stor del av sitt vardagliga behov av mental aktivering i jobbet som ledarhund. Leken du erbjuder utanför hundens vardagliga jobb ska skapa rätt sinnesstämning och teamkänsla mellan dig och hunden.
Varje individ har olika behov och vad din ledarhund behöver får du att lära dig under samträningen och i vardagen med din hund. Instruktörerna du träffar under samträningen kommer också att ge dig råd och stöd i hur du och din hund kan stärka ert samspel genom lek. Du kan också kontakta ledarhundsverksamheten och fråga om råd om det behövs längre fram.
Lekar som är olämpliga för ledarhundar
Det finns vissa typer av lekar och träning som inte är lämpliga för ledarhundar. Med din ledarhund ska du inte
- utöva jaktträning
- leka med bollar
- kasta pinnar
- utöva kamplekar eller dragkamp
- tillåta våldsam lek med andra hundar.
Upprepade sådana lekstunder kan skapa oönskad aktivitet i hunden som resulterar i att ledarhunden börjar svara på retningar i vardagslivet. Lekstunderna kan också leda till situationer där ledarhunden exempelvis glömmer sitt arbete och lämnar sin förare för att springa efter en boll.
Det är inte heller lämpligt med kamplekar eller dragkamp med ledarhunden. Det kan göra ledarhunden hetsig och kan leda till att hunden inte vill släppa föremål som den apporterar när den arbetar.
Du ska inte låta din ledarhund leka våldsamt med andra hundar. Om hunden förväntar sig lek när den möter andra hundar kan den tappa koncentrationen och glömma sitt arbete.
Belöning och motivering
Belöning kan innebära olika saker, en godbit, att klappa om hunden och att visa uppskattning när hunden bjuder på sig och gör rätt. Att bekräfta med röst och kroppsspråk är ett mycket uppskattat belöningssätt för dom flesta hundar.
Ledarhunden är speciellt utvald för sin förmåga och vilja att samarbeta, därför kräver det en del av föraren att vara lyhörd på hundens signaler och behov, möta hunden och bekräfta när hunden gör rätt, variation på olika belönings sätt stärker relationen och gör det enklare att motivera hunden i sitt vardagliga jobb.