Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Till sök Kontakta ledarhundsverksamheten Om webbplatsen

Ansöka om ledarhund

Hos MFD kan personer som saknar ledsyn och som har god förmåga att självständigt orientera sig med vit teknikkäpp ansöka om rätten att disponera en ledarhund. Här finns allt du behöver veta för att ansöka, vilka dokument du ska använda och hur ansökningsprocessen ser ut.

Närbild på händer och en punktdisplay.

Ledarhundar är förflyttningshjälpmedel som staten tillhandahåller på vissa villkor. Om du är intresserad av ledarhund är det en bra start att ta reda på om du uppfyller villkoren i lagen om dispositionsrätt till ledarhund. Nästa steg är att du anmäler du dig till en Prova på-kurs hos MFD. 

Prova på-kursen är ett bra tillfälle att ställa frågor om vad det innebär att ha dispositionsrätt till ledarhund och hur ansökan går till. På kursen får du också möjlighet att testa hur det är att orientera sig med ledarhund. 

Villkor för att få rätt att disponera en ledarhund

Prova på-kursen på sidan Grundutbildnignar

Kontakta ledarhundsverksamheten hos MFD eller den syncentral du tillhör om du har frågor om vad det innebär att ha en ledarhund som förflyttningshjälpmedel. 

1. Skicka in din ansökan till MFD

När du ansöker om rätten att ha ledarhund behöver du göra följande:

  • Beställ ett personbevis hos Skatteverket som visar att du är folkbokförd i Sverige. 
  • Kontakta den syncentral du tillhör. Berätta att du ansöker om ledarhund och att du behöver få intyg om din orienterings- och förflyttningsförmåga samt synstatus. Syncentralerna har rutiner för detta. Syncentralen kommer att skicka in intygen till MFD när ni gått igenom dem.
  • Fyll i MFD:s ansökan om dispositionsrätt till ledarhund och skicka in den till MFD. I ansökan kommer du att behöva bifoga ditt personbevis som styrker att du är bosatt i Sverige. Om du önskar kan syncentralen hjälpa dig att fylla i ansökan. 

Rätt ansökningshandlingar

Här är dokumenten du behöver fylla i för att ansöka om dispositionsrätt till ledarhund och en länk till Skatteverket där du hämtar ett personbevis med din folkbokföringsadress.

Ansökan om dispositionsrätt till ledarhund, webbformulär i Webropol

Intyg om orienterings- och förflyttningsförmåga, webbformulär i Webropol

Intyg om synnedsättning, webbformulär i Webropol

Beställ personbevis hos Skatteverket

2. MFD kontrollerar att ansökan är komplett

När din ansökan kommer in till MFD kontrollerar vi att den är komplett. Om det saknas uppgifter ber vi dig att komplettera din ansökan med dessa uppgifter inom en viss tid (cirka 1 månad). 

När tiden gått ut prövar MFD din ansökan om dispositionsrätt mot befintligt underlag. Din ansökan avslås om den inte är komplett. 

Din ansökan är komplett när MFD har fått in följande ansökningshandlingar: 

  • Ansökan om dispositionsrätt till ledarhund med nödvändiga uppgifter
  • Intyg om orienterings- och förflyttningsförmåga från behandlande personal på syncentral
  • Intyg om synstatus från optiker eller ögonläkare 
  • Utdrag om folkbokföringsuppgifter från Skatteverket med folkbokföringsadress.

För syncentraler 

3. Handläggningen startar hos MFD

När MFD har fått din kompletta ansökan tar handläggningen 3–5 månader och sen kan MFD ta ett beslut. 

När handläggningen startar sker följande: 

  • Du blir kontaktad av en handläggare och ni går igenom din ansökan tillsammans. Detta är också ett tillfälle att ställa frågor om handläggningsprocessen och för MFD att berätta om den. 
  • Handläggaren kontaktar din arbetsgivare/skola/annan sysselsättning för att kontrollera att det finns goda förutsättningar att ta med sig en ledarhund.
  • När MFD har konstaterat att den sökande är 18 år, bosatt i Sverige och har en synnedsättning som medför avsaknad av ledsyn får den sökande en fast kontakt hos myndigheten som är en ledarhundkonsulent. Konsulenten följer ärendet under hela processen.

4. Besök i hemmet av en hundkonsulent

På hembesöket träffar du den ledarhundkonsulent som du har blivit tilldelad. Konsulenten kontaktar dig och bokar in en tid som passar. På hembesöket bedömer MFD om du uppfyller de två villkoren som handlar om att du ska

  • ha behov av och kan använda ledarhund
  • kunna ge hunden god omsorg och goda levnadsvillkor. 

Ledarhundkonsulenten dokumenterar besöket i ett protokoll som innehåller konsulentens bedömning och rekommendation. Protokollet är ett underlag i handläggningen av ditt ärende hos MFD. Du har möjlighet att förtydliga, lägga till och komma med synpunkter på det som står i protokollet. 

Hembesöket är också till för att MFD tidigt ska få kunskap och underlag som kan underlätta en eventuell kommande matchning mellan dig och en ledarhund. 

MFD:s bedömning och rekommendation

Det finns tre bedömningar och rekommendationer som ledarhundkonsulenten kan göra vid hembesöket. 

  1. Att sökande uppfyller ställda krav och kan gå vidare i processen.
  2. Att sökande kan uppnå ställda krav inom en rimlig tidsperiod, men är i behov av anstånd för möjlighet att vidta åtgärder för att komma tillrätta med bristerna innan ansökan bör beviljas.
  3. Att sökande inte kommer att kunna uppfylla ställda krav, ansökan bör avslås.

5. Samlad bedömning och beslut om dispositionsrätt

När MFD har fått in alla underslag gör handläggaren en samlad bedömning och skriver ett beslutsunderlag. Därefter fattar MFD beslut i ditt ärende om dispositionsrätt. Beslutet fattas av ledarhundsverksamhetens chef.

Underlaget som MFD gör en samlad bedömning av består av

  • din ansökan med personbevis och intyg
  • den dokumentation MFD gör under handläggningen
  • protokollet från MFD:s hembesök. 

Besked om beslut och nästa steg

Vi kontaktar dig när MFD har fattat beslut i ditt ärende.  Du får beskedet från oss muntligt och skriftligt, via post eller mejl. Vid samma tillfälle får du information om kommande steg i processen utifrån det beslut du har fått. 

Din ansökan kan godkännas och avslås. Du kan också få ett beslut om anstånd.

Ansökan godkänns

Din ansökan blir godkänd om du uppfyller samtliga villkor i lagen för att få rätt att disponera ledarhund. När din ansökan är godkänd startar processen mot att du ska tilldelas en ledarhund. 

Ansökan avslås

Ansökan kommer att avslås om du inte uppfyller villkoren i lagen. Ett avslag betyder att du inte har möjlighet att få dispositionsrätt till ledarhund. 

När du får ett beslut om avslag får du också information om hur du gör för att överklaga MFD:s beslut.  

Sökande får anstånd

I de fall MFD bedömer att du kan komma att uppfylla villkoren inom en rimlig tid kan du få ett beslut om anstånd. Det betyder du får en möjlighet att komma tillrätta med bristerna i din ansökan. 

När tiden gått ut fattar MFD det slutliga beslutet om att godkänna eller avslå din ansökan.