Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen

Funktionssimulatorn

Hur upplever en person med funktionsnedsättning sin vardag? Här kan du simulera hur en person med kognitiv funktionsnedsättning kan uppleva klassrumsmiljön och att åka kollektivtrafik. Det går också simulera hur en person med hörselnedsättning kan uppleva klassrumsmiljön.

Elever, lärare och assistent på folkhögskola

Kognitiv funktions­nedsättning

Här kan du välja att uppleva de olika situationerna med eller utan kognitiv funktionsnedsättning. Vi rekommenderar att du tittar på båda versionerna för att kunna jämföra.

En person med kognitiv funktionsnedsättning kan ha svårigheter med sinnesintryck, att minnas, uppfatta tid, planera, organisera och fokusera. Det kan också vara svårt att hantera stressiga situationer, ta in och tolka mycket information och att vara i sociala sammanhang. Olika personer kan ha olika upplevelser och funktionssimulatorn ger några exempel.

Hörselnedsättning

Vad gäller situationen med hörselnedsättning går det bara att välja hur en person med hörselnedsättning som använder hörapparater upplever klassrumsmiljön. För den som har en hörselnedsättning och inte är döv eller har dövblindhet sker kommunikationen oftast via talat språk och ofta med hjälp av förstärkande teknik.

De flesta personer med hörselnedsättning har nytta av teknik som förstärker ljud. Exempel på sådan teknik är hörapparat eller cochleaimplantat som omvandlar ljud till elektriska impulser i innerörat. De underlättar hörandet men innebär inte fullgod hörsel.

För många med hörselnedsättning fungerar kommunikation med enskilda personer bra om de har hörapparat och det inte förekommer störande ljud. I situationer med buller eller när många människor talar samtidigt kan det vara svårare att kommunicera. Upplevelsen är förstås individuell så funktionssimulatorn visar bara några exempel på hur det kan vara.

Starta simuleringen

Du startar simuleringen genom att välja en flik och titta på filmen. 

Du kan ta del av funktionssimulatorns filmer i webbläsaren eller Youtube-appen på din dator eller mobiltelefon. Använd gärna hörlurar. Den starkaste upplevelsen får du med en mobiltelefon tillsammans med Virtual Reality-glasögon.

Så navigerar du:

  • Om du tittar på filmen via dator navigerar du genom att använda navigeringspilarna längst upp till höger, tangentbordets bokstäver A, D, S och W eller genom att dra i bilden med musen.
  • Om du tittar på filmen via mobiltelefon, surfplatta eller Virtual Reality-glasögon navigerar du genom att flytta mobiltelefonen eller surfplattan till höger, vänster, upp och ner.

Resa med kollektivtrafiken

Här kan du uppleva hur en resa med kollektivtrafiken kan vara för en person med kognitiv funktionsnedsättning. Vi rekommenderar dig att se dig runt i bussen genom att använda navigeringsfunktionen. Följ också de instruktioner som ges i filmen.

Videoalternativ:

Delta i klassundervisning

Här kan du uppleva hur en lektion kan vara för en elev utan funktionsnedsättning, en elev med kognitiv funktionsnedsättning och en elev med hörselnedsättning. Vi rekommenderar dig att se dig runt i klassrummet genom att använda navigeringsfunktionen. Följ också de instruktioner som ges i filmen.

Videoalternativ:

Teknisk hjälp för att starta simuleringen

Du behöver en webbläsare som stödjer 360-graders Youtube-video för att titta på funktionssimulatorn. Allt fler webbläsare stödjer detta.

Använd någon av följande webbläsare:

  • Google Chrome
  • Edge
  • Firefox
  • Safari
  • Explorer

Om du använder surfplatta eller mobiltelefon behöver du ladda ner Youtube-appen.

Slå på och av funktioner

De simuleringar som utgår ifrån att du inte har en kognitiv funktionsnedsättning går att se textade. Du slår på textningen i videospelaren.

Om du vill titta på funktionssimulatorn i mobilen med hjälp av Virtual Reality-glasögon behöver du aktivera cardboard-läget i Youtube-appen.

För att du ska få en så bra upplevelse och prestanda som möjligt bör du använda högsta upplösning i Youtube-appen.