Senast uppdaterad:
Krisberedskap
Krisberedskap och kriskommunikation behöver vara tillgänglig och omfatta alla i samhället, vilket blev särskilt tydligt under Covid-19-pandemin.
Personer med funktionsnedsättning drabbas särskilt hårt i kriser och när samhällets skyddsnät utsätts för påfrestningar. MFD:s årliga uppföljning inom funktionshinderpolitikområdet visar att många saknar information om hur de kan förbereda sig för kriser och krig.
Personer med funktionsnedsättning efterfrågar bland annat tillgängliga skyddsrum, tillgänglig information och målgruppsanpassad kommunikation. Tillgång till anpassade resurser och tydlig information kan i ett skarpt läge vara skillnaden mellan liv och död.
Krisberedskap ett prioriterat område
Krisberedskap är ett av de tolv prioriterade samhällsområdena som MFD arbetar med inom ramen för den nationella funktionshinderspolitiska strategin. Tidigt i höst kommer MFD att presentera en kartläggning som visar i vilken utsträckning kommunernas krisberedskap tar hänsyn till alla människors behov och förutsättningar. Underlaget ska sedan vara ett stöd för myndighetens fortsatta prioriteringar och insatser inom området.
MFD:s uppföljning av funktionshinderspolitiken 2023
Krisberedskap och kriskommunikation var i fokus i ett statspartsmöte i FN på ett sidoevent som de nordiska länderna höll i och där MFD medverkade i. Statspartsmötena för FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning samlar de länder som har skrivit under konventionen.
Om krisberedskap och kriskommunikation på FN-möte. Länk till FN:s webbplats