Publicerad:
Mångfaldsdriven samhällsutveckling
Per-Olof Hedvall forskar inom områden som rör tillgänglighet, delaktighet och universell utformning med ett särskilt fokus på samspelet mellan människa och teknologi.
Per-Olof Hedvall, docent och föreståndare för Certec, Institutionen för designvetenskaper, LTH har arbetat i många forskningsprojekt om datorspel, interaktionsdesign och nya former av alternativ och kompletterande kommunikation. Han har ett särskilt intresse för människors egenmakt och möjligheter att delta i och bidra till samhället.
Under de senaste åren har han framför allt koncentrerat sig på utvecklingen av universell utformning och hur man kan skapa design som inte särbehandlar människor och som inte leder till ojämlikhet.
Vad innebär universell utformning?
I det här sammanhanget skulle jag vilja understryka att det handlar om samhällsutveckling och gå tillbaka till den grundläggande betydelsen. Universell utformning handlar ytterst om att förändra attityder i hela samhället, med betoning på demokrati, rättvisa och medborgarskap. Universell utformning betecknar en process mer än ett definitivt resultat.
Vad skulle mångfaldsdriven samhällsutveckling innebära i specifika sektorer som utbildning och arbete?
Vi har nyligen haft ett projekt om Universal Design for Learning (UDL) på Certec. Inom ramen för det har vi utvecklat en kortlek med ”situationskort” som kan hjälpa lärare att förutse och diskutera olika situationer som kan uppkomma.
Mer information
Vill ha fler studenter med inkluderande pedagogik - Lunds universitet
I Sverige har det under de senaste fem åren vuxit fram ett initiativ för universell utformning av arbetsplatser (UUA). Nyligen släpptes en antologi där Per-Olof Hedvall skrivit ett kapitel.
Forskarpresentation Per-Olof Hedvall
Per-Olof Hedvall föreläser om Universell utformning