Publicerad:
Ledarhundens dag
Idag uppmärksammar vi att det är ledarhundens dag. Ledarhundar är specialdresserade för att göra det lättare för personer med grav synnedsättning eller blindhet att ta sig fram.
– Hunden innebär en stor frihet. Framför allt för att jag kan röra mig mer avslappnat och avspänt i gatu- och trafikmiljö. Den ger också en större frihet då jag kan ta längre promenader på egen hand och få motion i frisk luft istället för på ett gym eller löpband, säger Mikael Ståhl, utredare på Myndigheten för delaktighet, MFD.
Ledarhundar är tränade att leda förbi hinder och visa föraren var det finns trappor, stolpar, kanter, övergångställen med mera. De kan också hämta saker åt föraren och lära sig kända sträckor. Elisabet Ravstis som arbetar med ledarhundar på MFD har haft ledarhund sedan 1983 och har aldrig ångrat sitt beslut.
– Hunden gör att jag tar mig fram betydligt snabbare och smidigare än vad jag skulle göra annars och erbjuder helt enkelt en känsla av självständighet och frihet för mig i min vardag. Den är naturligtvis också en lojal vän och följeslagare, men som också kräver motion och omvårdnad precis som alla andra hundar, säger Elisabet Ravstis.
Ledarhundar bär vit sele
Idag finns cirka 265 ledarhundar i tjänst i Sverige. De flesta är labradorer, men det finns också några storpudlar, schäfrar och retrieverblandningar. När hundarna är examinerade bär de en vit sele som symbol för att de arbetar.
– Om du träffar en ledarhund i tjänst är det viktigt att inte störa den genom att klappa eller prata med den. Det kan bryta deras koncentration och påverka deras förmåga att guida sin förare säkert, säger Mikael Ståhl.
Om ledarhundsverksamheten
I Sverige är det staten som tillhandahåller ledarhundar till personer med grav synnedsättning och blindhet. Den 1 april i år flyttade ledarhundsverksamheten från Synskadades riksförbund till Myndigheten för delaktighet.