Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen

Långt kvar till jämlika levnadsvillkor

Personer med funktionsnedsättning möter fortsatt större utmaningar än andra, och skillnaderna syns redan i tidig ålder. Det visar MFD:s uppföljning av funktionshinderspolitiken 2024.

Dövblind kvinna promenerar med man som håller två kaffemuggar.

Årets uppföljning visar att flera av de samhällsområden som regeringen har pekat ut som prioriterade fortsätter att präglas av utmaningar. 

–   Vi ser att det fortfarande är oacceptabla skillnader i levnadsvillkor mellan personer med funktionsnedsättning och övriga befolkningen. Detta riskerar att leda till ett ofta livslångt utanförskap som tar form redan under skolåren, säger Malin Ekman Aldén, generaldirektör på MFD.  

Skolmiljön brister – särskilt för flickor med funktionsnedsättning

Barn med funktionsnedsättning trivs generellt sämre i skolan än jämnåriga utan funktionsnedsättning. De upplever sämre bemötande från både lärare och andra elever, har färre nära vänner i klassen och möter ofta en undervisning som inte är anpassad efter deras behov. Flickor med funktionsnedsättning är särskilt utsatta.

Många elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar får inte det stöd de har rätt till. Resursbrist och brist på kompetens och tydliga rutiner gör det svårt att skapa en tillgänglig lärmiljö, trots skollagens krav.

Ekonomisk utsatthet påverkar hela livet

En fjärdedel av alla personer med funktionsnedsättning lever i fattigdom. Andelen är ännu högre bland personer med utländsk bakgrund. Det är dubbelt så vanligt att personer med funktionsnedsättning har svårt att få ekonomin att gå ihop. Det finns dock stora skillnader inom gruppen.

Den ekonomiska utsattheten påverkar flera delar av livet – från boende och fritid till hälsa och vård. Det är till exempel betydligt vanligare att personer med funktionsnedsättning inte har råd att delta i fritidsaktiviteter. Det gäller även deras barn, som i lägre grad än andra deltar i fysiska aktiviteter på fritiden.

– När viktiga skyddsfaktorer som utbildning, en stabil försörjning och möjlighet att ha en innehållsrik fritid brister, då ökar risken för ohälsa, våld, ekonomisk utsatthet och ensamhet. Att vända utvecklingen för personer med funktionsnedsättning handlar inte bara om att förändra människors liv utan om att bygga ett sammanhållet och motståndskraftigt samhälle där vi alla vill leva, säger Malin Ekman Aldén.

Förändring är möjligt

För att nå målet om full delaktighet och jämlika levnadsvillkor för personer med funktionsnedsättning krävs tydligare ansvarsfördelning, bättre uppföljning och en mer samordnad styrning på alla nivåer i samhället.

Uppföljning av funktionshinderspolitiken 2024

Läs om nuläget, utmaningarna och hur offentliga aktörer arbetar mot jämlika levnadsvillkor och ett samhälle med delaktighet som grund.
Till rapporten