Publicerad:
Inlåst och utanför – en utställning om synen på människor genom historien
I samarbete med Östergötlands museum tar MFD fram utställningen Inlåst och utanför. Den tittar närmare på den period under 1900-talet då Sverige hade institutioner i statlig regi, där många personer med funktionsnedsättning låstes in och vårdades.
Utställningen kombinerar fakta med känslor och nya insikter. Här förstärks upplevelsen med människoöden som har påverkats av samhällets syn på funktionsnedsättning.
Inlåst och utanför bjuder in till reflektion över hur samhällsstrukturer, ideologier och politiska beslut kan påverka möjligheten för personer med funktionsnedsättning att leva ett liv som alla andra.
Utställningen utforskar och försöker besvara frågor som:
- Hur hänger rasbiologi och uppbyggnaden av det svenska folkhemmet ihop med institutionsvård?
- Hur såg förhållandena ut på institutionerna? Från vård och uppfostran till vanvård och övergrepp.
- Har samhällsnormerna och synen på människor förändrats idag? Hur kan var och en bidra till förändring?
Utställningen öppnar den 28 maj
Utställningen öppnar på Östergötlands museum i Linköping den 28 maj och går att besöka där fram till den 30 augusti 2024.
Under hösten kommer utställningen att resa runt till fler platser i landet. Håll utkik i MFD:s kalender i vårt nyhetsbrev.
Delar av utställningen kommer även att finnas digitalt.
Ingår i ett regeringsuppdrag
Utställningen är en del av MFD:s arbete i ett pågående uppdrag från regeringen. Uppdragets syfte är att öka kunskapen om den period då stora institutioner i statlig och kommunal regi ansågs vara det mest lämpliga sättet att bo och leva för personer med intellektuell funktionsnedsättning.
Om regeringsuppdraget
Foto: Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet. CC BY-NC-SA 4.0.