Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen

En fördomsfri framtid utan ålderism

Förhoppningen är att vi alla ska leva länge men vilka hinder står i vägen för äldres delaktighet i samhället och vilka lösningar finns?

Äldre glad kvinna ler under fotografering.

I MFD:s webbinarieserie har vi bjudit in några av Sveriges mest framstående namn inom åldersfrågor för att sprida kunskap och samtala om hur vi bryter normer och motverkar ålderism. I alla delar får ni höra ett panelsamtal på ämnet mellan Malin Ekman Aldén, generaldirektör på MFD ihop med andra experter från privat och offentlig sektor.
Vi kommer att både ha teckenspråkstolkar och textning i sändningen. 

Rekrytera fördomsfritt och främja mångfald på arbetsplatsen

29 maj kl 12.00 – 13.00
Vilka vinster finns det med att rekrytera och behålla senior kompetens och hur gör andra för att öka lärandet mellan äldre och yngre på arbetsplatsen? Om detta berättar John Mellkvist, utsedd till årets Superkommunikatör 2023 och 2019 av Resumé och författare till boken Välj din ålder.  Förutom John deltar Kim Granqvist, chef för Rekryteringscenter på Arbetsförmedlingen i samtalet.

Läs mer och anmäl dig här: Lunchwebbinarium tema ålderism: Rekrytera fördomsfritt och främja mångfald på arbetsplatsen - (mfd.se)

Ålderism i bild, så formar media vår syn på ålder och åldrande

23:e maj kl 12.00 – 13.00
Media och kommunikatörer har en viktig roll i att sprida en mer nyanserad bild av äldre. Om detta talar John Mellkvist, utsedd till årets Superkommunikatör 2023 och 2019 av Resumé och författare till boken Välj din ålder. Förutom John deltar Alfhild Petrén, PRO Global i samtalet.

Seminariet är genomfört och inspelningen kommer inom kort att läggas upp här på mfd.se.

Samhällsplanering för alla åldrar – en klok investering eller ren välgörenhet?

24:e maj kl 12.00 – 13.00 
Det är inte enbart boendet som ska fungera för äldre utan även omgivningarna behöver vara tillgängliga. Om detta talar Göran Lindahl, professor vid Arkitektur och Samhällsbyggnadsteknik på Chalmers. Han är en stark förespråkare för äldres rättigheter och välbefinnande och lyfter fram begreppet "inkluvism" som handlar om att integrera alla, oavsett ålder eller bakgrund, i samhällsplanering och utveckling. Förutom Göran deltar Emma Matsson, Utvecklingsledare Åldersvänliga Göteborg i samtalet.

Seminariet är genomfört och inspelningen kommer inom kort att läggas upp här på mfd.se.

 

Temasidor: Äldres delaktighet

MFD har samlat material och röster från äldre i samhället och deras upplevelse av delaktighet.
Till temasidorna