Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen

Bryt social isolering – bli kontaktperson

Kontaktperson är en insats som finns till för att bryta social isolering. Den är viktig för att personer med funktionsnedsättning ska kunna delta i samhället och göra meningsfulla saker på sin fritid. Att ta ett uppdrag som kontaktperson handlar om att vara ett socialt stöd för en annan människa.

Att ha vänner och vara en del av en gemenskap är viktigt för välbefinnandet och hälsan. Syftet med insatsen kontaktperson är just att bryta social isolering och skapa mellanmänskliga relationer. För många personer med funktionsnedsättning är insatsen avgörande för om man kan leva ett liv i gemenskap med andra och vara delaktig i samhället.

Insatsen är ett icke-professionellt stöd som ges av en person med stort engagemang och intresse för andra människor. En kontaktperson behöver inte ha någon särskild yrkeskompetens men i uppdraget ingår det att vara engagerad, stödjande och socialt ansvarig. Att vara kontaktperson är inget arbete utan ett arvoderat uppdrag. Det är kommunens socialtjänst som ansvarar för insatsen.

Hur är det att ha en kontaktperson?

Denna film handlar om hur det är att ha en kontaktperson och hur det är att vara en kontaktperson. Hur kan ett uppdrag se ut? Vem bestämmer hur ofta och när man ska träffas? Hur går matchningsprocessen till?

Mer information hos din kommun

Är du intresserad av att bli kontaktperson? Mer information och stöd får du hos kommunen.
Lista med Sveriges kommuner