Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen

Vaccinationsbevis på serveringsställen och i andra verksamheter, smittskyddsåtgärder i långväga kollektivtrafik och förlängning av begränsnings- och serveringsförordningarna

Socialdepartementet Datum: 17 december 2021

Myndigheten för delaktighet har inga synpunkter på förslaget.

Myndighetens synpunkter

Myndigheten för delaktighet (MFD) har inga synpunkter på förslaget.

När det gäller de vaccinationsbevis som föreslås användas som smittskydds­åtgärd i vissa verksamheter vill dock MFD understryka vikten av att utforma långsiktiga digitala lösningar som fungerar för fler. De vaccinationsbevis som ska användas är digitala och kräver e-legitimation. Studier visar att det i vissa grupper, som till exempel bland personer med funktionsnedsättning och äldre personer, är vanligt att inte kunna identifiera sig digitalt (Begripsam och PTS (2020), Svenskarna med funktionsnedsättning och internet 2019).

För personer som saknar e-legitimation finns visserligen möjlighet att beställa ett vaccinations­bevis genom en blankett som fylls i och skickas till E-hälsomyndigheten. Detta är dock betydligt mer otympligt och tidskrävande än ett digitalt vaccinationsbevis, varför det är angeläget att se över möjligheten till en mer universellt utformad digital lösning.

Yttrande till
Socialdepartementet

Datum
2021-12-17

Diarienummer
2021/0609

Beslutande
Malin Ekman Aldén

Föredragande
Åsa Nordström