Senast uppdaterad:
Uppdrag att föreslå lättnader på byggkraven för studentbostäder
Myndigheten för delaktighet ställer sig negativa till Boverkets förslag.
Anledningarna i korthet är:
- Universell utformning är en av grunderna i genomförandet av funktionshinderspolitiken och genom detta förslag frångås denna princip.
- Den marginella kostnadsminskning detta förslag förväntas leda till står inte i proportion till de omfattande försämringar som förslaget innebär för personer med funktionsnedsättning.
Förslaget kan leda till ökad boendesegregation bland studenter. - Det är problematiskt att lättnaderna även kan omfatta bostäder för studenter på Folkhögskola då det är den form av vuxenutbildning som har flest deltagare med funktionsnedsättning.
Myndighetens synpunkter
MFD ställer sig negativa till Boverkets förslag att införa möjlighet till undantag från krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga för högst 80 procent av en byggnads studentbostäder vid uppförande i PBL.
Universell utformning är en av grunderna för att genomföra funktionshinderpolitiken och det nationella målet. (Nationellt mål och inriktning för funktionshinderspolitiken på regeringens hemsida) Genom att införa lättnader i PBL som frångår kravet på att alla bostäder ska vara tillgängliga och användbara görs avsteg från denna princip. MFD anser att det är ett steg bakåt att inte bygga rätt och tillgängligt från början. Att spara pengar kortsiktigt genom att minska tillgängligheten innebär en risk för ökade kostnader på längre sikt då förbättringar och modifieringar kan behöva göras i efterhand.
Förslaget går även emot de FN-rekommendationer som Sverige nyligen har fått kopplat till tillgänglighet och artikel 9 i konventionen. I rekommendationen lyfts fram att Sverige ska se till att nationella, regionala och kommunala regelverk innehåller föreskrifter om tillgänglighet inom alla områden av livet samt se till att det vidtas verkningsfulla och enhetliga åtgärder för att säkerställa att dessa föreskrifter efterlevs och främja universell utformning vid utarbetandet av standarder och riktlinjer. (Sammanfattande kommentarer avseende Sveriges kombinerade andra och tredje periodiska rapport mfd.se)
MFD ställer sig också negativa till Boverkets förslag då den marginella effekten detta förväntas ha på byggkostnader och boendekostnader inte står i proportion till de omfattande försämringar som förslaget innebär för personer med funktionsnedsättning. MFD anser, i enlighet med Boverkets konsekvensanalys, att förslaget kan leda till ökad boendesegregation bland studenterna, eftersom förslaget innebär att det generella kravet att alla bostäder är tillgängliga och användbara frångås. Detta skulle kunna innebära att boenden skapas som upplevs som stigmatiserande och skiljer ut gruppen studenter med funktionsnedsättningar. MFD tror inte, till skillnad från Boverket, att detta kompenseras av utgångspunkten att samtliga studentbostäder ska kunna besökas av personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Det innebär en stor begränsning i möjligheten till delaktighet och jämlikhet att inte kunna använda bostadsfunktionerna för matlagning, måltider och hygien. I praktiken innebär det att inte kunna ha relationer och samvaro på samma villkor som andra.
Enligt Boverkets förslag införs även en ny definition av vad en studentbostad är i PBL. Den nya definitionen definierar en studentbostad till ett boende för studerande vid alla slags utbildningar som är eftergymnasiala. Förslaget möjliggör därmed att lättnaderna även ska omfatta bostäder för studenter vid yrkeshögskoleutbildning, Folkhögskola och privat yrkesutbildning. Detta är problematiskt då Folkhögskolan är den form av vuxenutbildning som har flest deltagare med funktionsnedsättningar.
Yttrande till
Landsbygds- och infrastrukturdepartementet
Datum
2024-09-27
Diarienummer
2024/0276
Beslutande
Malin Ekman Aldén
Föredragande
Avdelningschef Annika Streiler och utredare Romina Ramos