Livsmedelsverkets nationella riktlinjer för måltider i skolan
MFD välkomnar förslaget och vill gärna lyfta fram några delar som myndigheten ser särskilt positivt på.
Myndighetens synpunkter
MFD välkomnar förslaget och vill gärna lyfta fram några delar som myndigheten ser särskilt positivt på:
- Elevers ökade möjligheter till inflytande och delaktighet. Att involvera elever i frågor och beslut som rör dem själva är en rättighet men även ett arbetssätt som förbättrar kvaliteten på besluten. Ett medskick är att inflytande och delaktighet är viktigt i alla elevgrupper, inte minst i den anpassade skolan.
- Förbättrad tillgängligheten i måltidsmiljön. Genom att förbättra tillgängligheten i måltidsmiljön får fler elever möjlighet att delta i måltidssituationen utan att uppleva hinder som begränsar deras delaktighet.
- Individuella anpassningar av maten och i måltidssituationen. Det är positivt att riktlinjerna lyfter vikten av att göra individuella anpassningar för elever med särskilda behov, till exempel elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (npf), allergier och selektivt ätande.
Yttrande till
Livsmedelsverket
Datum
2025-06-09
Diarienummer
2025/0280
Beslutande
Malin Ekman Aldén
Föredragande
Åsa Nordström