Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen
17
dec.

Tillgänglig kultur i coronatider

08:30 - 09:30, Digitalt

Under 2020 har alla delar av samhället påverkats av corona. Det gäller inte minst inom kultursektorn. Men behovet av kultur har inte blivit mindre.

Att göra kulturen tillgänglig, trots att man kanske inte kan uppleva den på plats, kan innebära en utmaning. Genom den digitala utvecklingen öppnas nya möjligheter. En bonus är att man når ut med sina budskap till fler än vanligt om kulturen på webben görs tillgänglig för alla.

Program

Hallwylska museet

Emelie Höglund, intendent på Hallwylska museet, berättar om tillgängligheten i museets digitala utbud och om den kvalitativa fördjupning som distansen ger. De som hindras att ta del av museets erbjudanden på plats – av fysiska tillgänglighetsskäl eller för att man tillhör en riskgrupp – kan istället delta via podcast, 3D-modeller eller digitala visningar för olika grupper. Museet har också skräddarsytt olika program för det digitala mediet, exempelvis med en specialvisning för äldre med köket som tema och en interaktiv dramavisning för mellanstadiet.

Kalmar läns museum

Andreas Juhl, marknadschef på Kalmar läns museum, berättar om hur museet rivstartade från nästan noll till 100 på några veckor i våras med inspelningar av publika program (utvalda) som publicerades via museets Youtubekanal, Facebook och hemsidan. Podcasten Museimagasinet startades och den ger en bred bild av museets hela verksamhet, filminspelning av utställningarna som komplement till besök och för att sprida ut gästerna på plats och planering för liveguidningar, liveföreläsningar och digitala program.

Teater 16

Jonas Jansson, projektledare på Teater 16, delar med sig av hur poddteater öppnar för att inkludera fler inom scenkonstområdet. Hos Teater 16 kan deltagare med olika funktionsnedsättningar göra sin roll. Poddteater öppnar för fler att delta. Här kan även den som inte vågar eller klarar att arbeta på scengolvet eller uppträda inför publik vara med. Arbetssättet kan anpassas. Vill du arbeta i grupp eller ensam? Vill du göra många omtagningar eller sätter du allt direkt? Poddteater låter var och en arbeta i sin takt och efter sin förmåga. Det är enkelt och tillgängligt.