Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen
27
maj

Svemester – hur gör vi det möjligt för så många som möjligt?

08:30 - 09:30, Digitalt

Nu närmar sig sommaren och semestertider. Under förra sommaren blev det en självklarhet att stanna kvar i Sverige på grund av pandemin. Det har lett till ett nytt intresse för svensk natur. I den nationella undersökningen Resa i Sverige svarar 80 procent att de vill se mer av Sverige.*

Det är klimatsmart att resa inom Sverige och man kommer garanterat att upptäcka nya platser som man inte ens visste fanns. Men det är inte alltid en självklarhet att kunna ta del av det Sverige erbjuder. Många platser är inte tillgängliga vilket gör det svårare för till exempel personer med funktionsnedsättning att resa runt.

Under detta frukostmöte får vi tips på vad vi kan göra för att fler ska kunna njuta av en semester i den svenska naturen. Naturvårdsverket har under många år arbetat med tillgänglighet till naturen. Här berättar de om sitt tillgänglighetsarbete i skyddade naturområden. Hur jobbar de och vad har de gjort för att fler ska kunna besöka våra naturreservat och nationalparker?

Mittuniversitetet presenterar färska resultat från sitt forskningsprojekt om tillgänglig och inkluderande naturturism. Vi får höra vilka utmaningar som kan finnas och vad olika företag, organisationer och myndigheter ser som viktigt att utveckla.

* Undersökningen Resa i Sverige genomförs av destinationsnätverket Swedish Network of Destination Management Organisations, SNDMO.

Länk till sändningen i Zoom 

Talare

Sandra Wall-Reinius, Mittuniversitetet

Camilla Näsström, Naturvårdsverket

Johan Bergsten, Askersunds Skärgårdstrafik