Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen
25
nov.

Psykisk hälsa bland äldre i ett åldersfixerat samhälle

08:30 - 09:30, Digitalt (Zoom)

Sverige har en åldrande befolkning och psykisk ohälsa förekommer i alla åldersgrupper. Det kan diskuteras vid vilken ålder man blir äldre, men runt 65 års ålder träder många människor in i en ny fas av livet.

I Sverige är ungefär två miljoner människor över 65 år och gruppen är minst lika heterogen som resten av befolkningen. Ändå går det att urskilja riskfaktorer som hör till åldern och som kan påverka den psykiska hälsan. Till exempel förstärker diskriminering på grund av ålder många äldre vuxnas upplevelse av att missgynnas och att på olika sätt inte värdesättas eller vara delaktiga i samhället. Idealet om evig ungdom tillsammans med stereotypa föreställningar om äldre påverkar hur vi ser på åldrandet och på oss själva som äldre.

Under detta seminarium får vi höra mer om hur stereotypa föreställningar om ålder och åldrande kan påverka den psykiska hälsan hos äldre vuxna.

Föreläsare

  • Johanna Nordin, projektledare för äldres psykiska hälsa och suicidprevention på föreningen Mind. Hon lyfter frågan om varför vi är så ovilliga att se oss själva som äldre och hur det påverkar hur äldre behandlas idag.
  • Mikael Rennemark, senior professor i psykologi vid Linneuniversitetet. Han har forskat om åldrande och hälsa i mer än 20 år och berättar om ”det nya 70” och om vad det innebär att åldras på 2020-talet.

Psykisk hälsa bland äldre i ett åldersfixerat samhälle

Videoalternativ: