Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen
3
dec.

Människovärde och delaktighet – med särskilt fokus på individuella stöd för personer med funktionsnedsättning

09:00 - 16:00, Stockholm Waterfront samt digitalt

På den internationella funktionshindersdagen, 3 december, organiserar Marie Cederschiöld högskola, MCHS, och MFD en gemensam konferens för att presentera och diskutera aktuell forskning.

Enligt FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning har alla rätt till delaktighet, oavsett funktionsförmåga. Sverige var på 1990-talet ett föregångsland på funktionshinderområdet och förhoppningarna om större delaktighet var stora.

I verkligheten präglas fortfarande levnadsförhållanden för personer med funktionsnedsättning av bristande delaktighet och ett utanförskap.

Om konferensen

I samband med den internationella funktionshindersdagen 3 december 2024 organiserar Marie Cederschiöld högskola, MCHS, och Myndigheten för delaktighet, MFD, en gemensam konferens.

Konferensen riktar sig till såväl funktionshindersorganisationer, kommuner, regioner och myndigheter samt andra aktörer och beslutsfattare som ansvarar för eller tillhandahåller stöd till personer med funktionsnedsättning.

Syftet är att presentera och diskutera aktuell forskning som belyser aspekter om villkoren för människor som behöver stöd i sitt dagliga liv ser ut och vad som främjar delaktighet på samhällets olika arenor.

Hur ska vi nå full delaktighet på det sätt målet för funktionshinderspolitiken är formulerat? Hur kan förutsättningarna för delaktighet förbättras genom politiska och praktiska initiativ och vad kan vi lära oss av historien? Vilken roll spelar individuella stöd och lösningar för delaktighet?

Program

9.00 Registrering och frukostmacka i foajén på Waterfront

9.30 Konferensen öppnar – Välkomstanförande av Roger Klint och rektor Marie Cederschiöld högskola 

9.40 Delaktighet – ett av funktionshinderpolitikens främst mål med Malin Ekman Aldén, generaldirektör, Myndigheten för delaktighet

10.00 Från institution till eget boende – ”sinnesslövård” i ett historiskt perspektiv med Kristina Engwall, Universitetslektor vid Institutionen för socialt arbete, Uppsala Universitet.

10.30 Paus

10.40 Lämna bort barnet och glöm: om barnen med funktionsnedsättningar när välfärdssamhället byggdes med Margareta Persson, författare och tidigare ordförande Handikappsförbunden/Funktionsrätt Sverige.

11.00 Utvecklingstendenser under 30 år med LSS – ett forskarperspektiv med Magnus Tideman, professor i socialt arbete med inriktning funktionshinder på Marie Cederschiöld högskola.

11.30 Olösta utmaningar för funktionshinderpolitiken med Agneta Söder, intressepolitiskt ansvarig, Funktionsrätt Sverige

11.50 Lunch

13.00 Leder individuella stöd till delaktighet? Forskningsprojekt med särskilt fokus på de med de största behoven med följande personer från Marie Cederschiöld högskola:

  • Magnus Tideman, professor i socialt arbete med inriktning funktionshinder
  • Martin Börjeson, docent i socialt arbete
  • Ola Segnestam Larsson, docent i företagsekonomi
  • Lill Hultman, postdoktor i socialt arbete
  • Filip Wollter, universitetslektor i socialt arbete

14.10 Hjälpmedel och delaktighet – en kartläggning med Malin Hardenberg, utredare, Myndigheten för delaktighet

14.30 Fika

15.00 Nationella reformer och lokal implementering – om kommunala riktlinjer för LSS-insatser med Ola Segnestam Larsson, Docent i företagsekonomi, Marie Cederschiöld högskola

15.15 LSS 30 år – vad väntar de kommande 30 åren? Funktionshinder-, forskar- och myndighetsperspektiv med:

  • Agneta Söder, intressepolitiskt ansvarig, Funktionsrätt Sverige
  • Anna Thomsson, handläggare på avdelningen för Socialtjänst, Utbildning och Arbetsmarknad, Sveriges Kommuner och Regioner, SKR
  • Karin Flyckt, samordnare av funktionshindersfrågor, Socialstyrelsen
  • Magnus Tideman, Professor i socialt arbete med inriktning funktionshinder, Marie Cederschiöld högskola

15.45 Avslutning med Malin Ekman Aldén, generaldirektör på Myndigheten för delaktighet

Närvara på plats eller var med digitalt

Konferensen genomförs på Stockholm Waterfront, nära Stockholm Centralstation och sänds även digitalt. Är du på plats bjuder vi på frukostmacka, lunch och fika.

Anmälan för deltagande på plats

Anmälan stänger den 15 november eller då maxantalet för antal gäster är nått. Konferensen är kostnadsfri.
Anmäl dig här

Anmälan för att delta digitalt

Anmäl dig senast den 1 december. Deltagandet är kostnadsfritt.
Anmäl dig här

Välkommen till en dag med fokus på individuella stöd!