Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen
21
apr.

Delaktighetsdagen 2023

09:30 - 14:00, Digitalt

Vill du vässa arbetet med jämlikhet och delaktighet? I april arrangerade MFD den årliga Delaktighetsdagen. Se delar av sändningen här.

Innehåll

Making Disability Rights Real

Eilionóir Flynn, professor vid National University of Galway, föreläser om hur FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning kan användas för att uppnå riktig delaktighet.

 

När delaktighet blir verklighet

Hur kan MFD stötta verksamheter som vill utveckla arbetet med delaktighet? Medverkande: Malin Ekman Aldén, generaldirektör och Mille Salomaa Lindström, utredare på Myndigheten för delaktighet.

 

Från konvention till praktik

Personer med funktionsnedsättning ska kunna leva självständigt på lika villkor som människor utan funktionsnedsättning. Dit kan vi komma genom att tänka in olika användare när vi utformar produkter, tjänster och miljöer. Med Agneta Söder, intressepolitisk utredare på Funktionsrätt Sverige.

 

Tillgodose många olika behov

Hur gör Specialpedagogiska Skolmyndigheten (SPSM) för att möta behoven hos olika elever i utformning av verksamhet och lokaler? Och vilka lärdomar har de från att planera en ny skolgård där eleverna fått vara med i processen? Medverkande: Aurora Lindberg, tf generaldirektör SPSM. Johanna Lindberg, logoped och Sandra Edin, lärare från Hällsboskolan i Umeå.

 

Tillgängligheten på Sveriges största myndighet

Polismyndigheten har tittat närmare på hur de arbetar med tillgänglighet och delaktighet. Hur gick det till? Och hur ser läget ut? De har också utvecklat sitt sätt att rekrytera och anställa så att alla får lika möjligheter. Vad är lärdomarna från det? Medverkande: Helena Casu Häll, HR-specialist och Martin Permén, poliskommissarie på Polismyndigheten.

 

Individanpassade tjänster

Hur kan man arbeta med individuella stöd och lösningar för att alla ska kunna ta del av samhällets lokaler, beslut och service? Post- och telestyrelsen (PTS) ger exempel med sin tjänst för personer som på grund av ålder eller funktionsnedsättning inte kan hämta posten vid ordinarie utdelningsställe. Medverkande: Erika Nysäter, utredare PTS och Robert Hecht, ekonom PTS.

Frågor?

Har du frågor om Delaktighetsdagen, mejla till evenemang@mfd.se