Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen

Succé för valcafé i Täby

Vid sju tillfällen har personer som tar del av olika insatser inom stöd och service från Täby kommun fått möjlighet att besöka ett valcafé. Syftet är att förbereda målgruppen inför det allmänna valet i september.

– Vi såg att vi behövde arbeta med information om valet och hur det går till för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Därför föddes valcaféet, säger Susanne Otasevic, utvecklingsledare vid socialomsorgen, avdelning funktionsnedsättning, Täby kommun.

Idéen om ett valcafé uppstod under våren efter ett möte med valnämnden i Täby kommun, då det framgick att det fanns mer att göra för att tillgodogöra allas olika behov inför det allmänna valet och skapa förutsättningar för så många som möjligt att rösta.

– Vår målgrupp behöver förberedas på ett annorlunda sätt, säger Susanne Otasevic

Ställt frågor till politiker

Efter att ha tittat på alternativ skapades valcaféet. Här har personer med beviljad insats från Täby kommun vid sju tillfällen fördjupat sig ibland annat hur demokratin fungerar, om vem som har rösträtt och om de olika valen, om olika sätt att rösta och hur rösträkningen går till. 

Deltagarna har också fått en en sammanställning med en förberedande checklista och information som är bra att ha med sig på valdagen. De  har också fått lämna frågor till politiker som de sedan fått svar på.

Besök i riksdagen

Valcaféets sju träffar avslutades med ett besök till riksdagshuset där deltagarna lyssnade på en utfrågning av statsminister Magdalena Andersson. De fick också en guidad tur i riksdagen om hur verksamheten fungerar, vilket var en en höjdpunkt för många.

–Det har varit värdefullt för samtliga och så fantastiskt kul och vi hade en sorg i hjärtat när träffarna för valcaféet var över, säger Susanne Otasevic som hållit i de sju olika träffarna på valcaféet som hon beskriver som otroligt givande.

Andra kommuner visar intresse

För att ytterligare göra det lättare för valcaféets deltagare att ta steget till att rösta har socialomsorgen i Täby kommun ordnat så att målgruppen kan förtidsrösta i den lokal där valcaféet hållits där man känner sig trygg med både miljö och valförfarandet.

I förberedande syfte skickar kommunen i augusti ut information om tillvägagångssätt tillsammans med fotografier på de valmottagare som kommer att vara på plats.

– Att rösta kan vara svårt även för dem utan funktionsnedsättningar, för dem med kognitiva funktionsnedsättningar kan det behövas ännu fler förberedelser, säger Susanne Otasevic.

Efter valcaféets genomförande har Susanne kontaktats av andra kommuner som intresserat sig för upplägget.

– Vi delar mer än gärna med oss av våra erfarenheter.

 Täby kommuns film om valcaféet- länk till YouTube