Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen

Provval ska öka kunskapen inför valet

I nära anslutning till valdagen ska Håbo kommun arrangera ett provval för daglig verksamhet och andra inbjudna.

– Önskemålet har varit att hålla det så nära valdagen som möjligt för att göra det enklare för den berörda målgruppen, säger Elias Lodin, verksamhetscontroller och valsamordnare i Håbo kommun.

Öka valdeltagandet

För att alla som vill rösta ska få en möjlighet att förstå hur ett val går till och ställa frågor anordnar Håbo kommun ett provval. Initiativet kommer från LSS-verksamheten i Håbo kommun. En av arrangörerna är Sofie Gagnfors, stödpedagog på daglig verksamhet.

– Vi gör det här för att det är viktigt och för att öka valdeltagandet. Att rösta är en rättighet man har men som alla inte alltid är medveten om, säger hon.

Förhoppningen är att simulera en valdag så nära verkligheten som möjligt, i en lokal som ligger centralt i förhållande till var många bor.

– Eftersom man röstar på sin fritid är det logiskt att vallokalen ligger nära hemmet, säger Sofie Gagnfors.  

Förbereda väljare

Allt som hör en valdag till ska finnas vid provvalet, för att på bästa sätt förbereda väljare.

– Jag kommer att vara på plats och visa allt material, till exempel valsedlar och skillnaden mellan partivalsedlar, namnvalsedlar och blanka valsedlar. Jag kommer också berätta om de olika valen, om valskärmar, valsedelställ, hur röstlokalerna fungerar, vilka röstmottagarna är och om identifiering och så vidare, säger Elias Lodin, verksamhetscontroller och valsamordnare.

Alla som deltar i provvalen kommer att få kontaktuppgifter till ordförande för vallokalerna. Den som fortfarande känner sig osäker inför valdagen och har ett behov av särskilt stöd kommer då att kunna kontakta hen.

Politiker bjuds in

Representanter från de olika partierna kommer också att bjudas in för att prata om kommunpolitik.

– Våra deltagare är särskilt intresserade av kommunpolitiken som känns mer angelägen och lättare att relatera till, så vi kommer anpassa oss till det, säger Sofie Gagnfors.