Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen

Parasportförening bidrar till ett tillgängligare Malmö

FIFH, Föreningen Idrott För Handikappade, i Malmö är en av Europas största parasportföreningar som erbjuder träning i 13 olika idrotter för både nybörjare och de som satsar på elitnivå.

Föreningen erbjuder alltifrån boccia till rullstolsbasket och har uppåt 1000 medlemmar mellan 3 och 90 år, vilket inkluderar både de som sportar och anhöriga eller närstående.

– De som idrottar hos oss får bättre fysisk och psykisk hälsa. Men det viktigaste av allt är att de kommer med i ett sammanhang och träffar andra. Många har varit väldigt ensamma innan de kommer hit. Det är en viktig mötesplats för anhöriga och närstående, säger Mats Linde, verksamhetsansvarig på FIFH.

Stöttar varandra

Att ha en målsättning med sin träning och upptäcka att man klarar av mycket ger bättre självförtroende som sedan kan leda till utveckling inom andra områden i livet.

– Det kan handla om att man i ett nästa steg blir motiverad att exempelvis börja studera. Mår man bra är det lättare att ta initiativ. En viktig del av verksamheten är också att stötta varandra och ge råd, säger Thomas Jönsson, sportchef på FIFH.

Allt fler äldre sportar

FIFH bjuder på olika målgruppsanpassade aktiviteter. Team Griffin är en mötesplats för barn och ungdomar med någon form av funktionsnedsättning. Där får de pröva idrott och lek och har möjlighet att träffa nya kompisar.

Rullstolsakademien är en kurs på tolv veckor som lär ut hur rullstolsanvändare kan använda sin rullstol för att öka sin rörlighet och bli självständigare i vardagen. En motsvarande kurs finns också för barn och deras föräldrar.

Men det som växer allra mest är aktiviteter för personer över 65 år, berättar Thomas Jönsson.

– Vi har en rad aktiviteter i veckan som riktar sig särskilt till dem. Effekten av träning och motion för äldre är stor och bidrar till att många håller sig friska. Träning ger lust och glädje. Behovet av att vara fysiskt aktiv hela livet växer. Äldre kommer att ställa andra krav och vilja träna i allt högre åldrar.

Bidrar till ett tillgängligare Malmö

FIFH arrangerar också många tävlingar i Malmö och närliggande områden, inte minst internationella. Ett exempel är Malmö Open med cirka 2000 besökare från 23 länder som tävlar i 13 idrotter.

– Det har inneburit att hotell, restauranger och arenor blivit mer tillgängliga. Den restaurang som inte är tillgänglig förlorar ju gäster och en massa pengar. Hotellägare brukar komma till oss och prata om tillgänglighet när de ska bygga om, säger Mats Linde.

Fakta

Läs mer om FIFH och deras verksamhet.
FIFH:s webbplats