Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen

Ingenting omöjligt på Totalskidskolan

Totalskidskolan i Åre tar emot personer med olika slags funktionsnedsättningar. Skidskolan erbjuder många olika sätt att åka skidor.

Alek Poulten, 16 år längtar varje år till Totalskidskolan i Åre för att åka sitski.

– Totalskidskolan har betytt jättemycket för mig ända sedan jag var liten. Skidlärarna har en positiv attityd och jag har fått mycket stöd att utvecklas på sitski. De har förändrat mitt liv positivt och visat att ingenting är omöjligt.

Alek Poulten använder kryckor och rullstol. Han beskriver sig som sportig och har alltid försökt delta i alla idrottsaktiviteter i skolan. På sin fritid har han bland annat provat ridning, kälkhockey och längdskidåkning.

När han var sex år åkte han med sina föräldrar till Rödkullen i Åre och testade Totalskidskolan för första gången. Det är en skidskola som tar emot personer med olika slags funktionsnedsättningar.

Egen skidlärare

Varje åkare får en egen skidlärare som också hjälper till att anpassa utrustningen. Åkarna har olika förutsättningar. För någon kan målet vara att åka med sina kompisar till Alperna och åka off-pist. För en annan kan det vara att bara komma ut i snön.

– Jag är ambitiös och vill utvecklas på sitski och får jättemycket hjälp med det på Totalskidskolan. Idag kan jag åka själv i de mindre branta backarna och det är en obeskrivlig känsla.

En sitski består av en sits monterad på en fjädrande ställning som är fäst på en skida. Den kräver inte någon direkt styrka men däremot balans och koordination. Man svänger genom styrstavar och rörelser i överkroppen. På Totalskidskolan finns en rad olika utrustningar för olika förutsättningar. Målet är att alla ska bli så självständiga och fria skidåkare som möjligt.

Aktiv fritid livsnödvändigt

Alek Poulten framhåller vikten av att kunna ha en fritidsaktivitet

– Jag tror att det är livsnödvändigt och har insett hur viktigt det är att sporta för mig. Jag mår bra av att röra på mig och att få uppleva att ingenting är omöjligt. Jag är också en social person som tycker om att lära känna nya människor vilket jag fått göra på Totalskidskolan genom åren.

Styrbjörn Jägtoft är en av skidlärarna på Totalskidskolan. Tidigare var han skidinstruktör i den traditionella skidskolan och kom då i kontakt med Totalskidskolan.

– Jag tänkte många gånger att där vill jag arbeta, eftersom jag tycker att alla ska ha rätt till en fritidsaktivitet. Genom Totalskidskolan får alla möjlighet att komma ut på snö, ut i naturen och känna glädjen i skidbacken. Det är fantastiskt, säger Styrbjörn Jägtoft.

Kräver flexibla och trygga skidlärare

Förutom att vara skidlärare arbetar Styrbjörn med utbildningar för chefer i näringslivet. Vid en utbildning deltog en chef som efter en arbetsplatsolycka använder rullstol.

– Det visade sig att han är en stor skidentusiast som tack vare Totalskidskolan kunde åka sitski tillsammans med sin familj igen. Jag blev berörd och bestämde mig för att söka till Totalskidskolan.

Efter en instruktörsutbildning, licens och praktik fick han möjlighet att börja jobba som skidinstruktör på Totalskidskolan.

– Det är en väldig bredd på åkarna, både när det gäller grundförutsättningarna och målbilden med skidlektionerna. Vi erbjuder många olika sätt att åka skidor, stående och sittande. Allt utifrån gästens förutsättningar, säger Styrbjörn Jägtoft.

Han lyfter fram de personliga egenskaperna hos skidlärarna.

– Vi är flexibla och löser de situationer som uppstår och är trygga i det. Vi älskar att åka skidor och att ge andra möjligheten till skidåkning.

Styrbjörn Jägtoft betonar att Totalskidskolan betyder mycket även för föräldrar till barn som är gäster.

– De blir glada när de ser sitt barn må bra, komma ut i backen, känna glädjen och uppleva spänningen att åka skidor. Föräldrar och barn åker också tillsammans. Vi hjälper föräldrar och assistenter med utbildning och licens för att kunna bli självständiga medåkare.

Subventionerar priset

Erika Berglund är verksamhetsansvarig på Totalskidskolan eller snöboss som hon kallar sig. Hon har mycket att samordna för att få allt att fungera, till exempel boende och transporter. Det är också mycket jobb med att hitta sponsorer och partners och söka medel hos stiftelser och fonder för att finansiera verksamheten.

– Ekonomin styr hur många skidlärare vi kan anställa och hur många gäster vi kan ta emot varje säsong. Vi brukar ha 250 till 300 gäster per säsong, säger Erika Berglund.

Totalskidskolan subventionerar priset för sina gäster.

– Att åka skidor ska inte kosta mer för att man har en funktionsnedsättning. Vilken typ av utrustning gästen behöver påverkar inte priset.

Skidlärare och gäster återkommer

Sedan starten har Totalskidskolan haft över 10 000 gäster i åldern 3 till 93 år. Många skidlärare och gäster återkommer årligen.

– Många hittar nya kompisar och blir vänner även utanför skidbacken. Vi har skidlärare och gäster som åkt med varandra en vecka varje år i 20 år.

Erika Berglund pratar också om mervärden utöver skidåkningen för gästerna.

– Att åka ifrån sin hemmiljö och få känna att man kan klara sig själv är en stor sak för många. Det finns gäster som har behov av två assistenter dygnet runt hemma och som kommer till oss och kan åka skidor själv. Det är väldigt bra för självförtroendet.

Fakta

Totalskidskolan är en icke vinstdrivande ideell förening och som grundades år 1987 i Rödkullen. Den är Europas största skidskola för åkare med funktionsnedsättning.

Totalskidskolan

Film om att alla har rätt till en aktiv fritid

Vi har tagit fram en inspirationsfilm som visar hur viktigt det är för människor i alla åldrar att ha en aktiv fritid. Filmen finns också teckenspråkstolkad och syntolkad.

Alla har rätt till en aktiv fritid

En film om hur viktigt det är för alla att kunna ha en aktiv fritid.

Videoalternativ: