Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen

Förstående chef och kollegor underlättar

Som redaktör tar Lisa Gustafsson fram innehåll till Försäkringskassans olika kanaler. Hon skriver främst artiklar till intranätet men jobbar också med övriga kanaler som webben och sociala medier.

– Att ha en lyhörd och stöttande chef och kollegor som vill underlätta för mig att höra är ett enormt stöd.

Lisa har en hörselnedsättning och använder hörapparat sedan barnsben och är beroende av att kunna läsa på läppar och läsa av kroppsspråk. Hon har precis fått nya digitala hörapparater som gör att hon hör mycket bättre.

– Det har underlättat min vardag enormt.

Lisa har förklarat för sina kollegor vad som krävs för att kunna klara av sitt arbete. I möten gäller det att kollegor inte pratar i mun på varandra.

– Det är viktigt att prata tydligt och vända sig mot mig. Ibland glömmer mina kollegor bort det men då påminner jag dem. Det gäller också att ha en bra dialog med arbetsgivaren om mina behov och förutsättningar. När jag var yngre var jag inte så bra på att ställa krav men jag har blivit bättre på det genom åren, säger Lisa.

Många av Lisas intervjuer som redaktör sker via Skype.

– Videomöjligheter underlättar väldigt mycket för mig eftersom jag avläser på läpparna.

Testar nya arbetshjälpmedel

Hon har nyligen börjat testa små smarta mikrofoner som exempelvis kan placeras på bord och som gör det tydligare att höra vad andra säger. Ljudet behandlas och skickas trådlöst till hörapparaterna.

– Jag hör mycket bättre med dem och behöver inte anstränga mig lika mycket. Det tar mycket energi att sitta och lyssna på långa möten så allt stöd man kan få är bra. 

Lisa har också testat ett nytt hjälpmedel, T-talk, en app som skriver ner allt som sägs i möten och i telefon.

– Den läser inte av vad som sägs ordagrant men fångar upp nyckelord som kan underlätta att förstå helheten och sammanhanget om jag skulle ha missat något.

Lisas hjälpmedel betalas av Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan beroende hur länge hon varit anställd.

Förutom arbetshjälpmedel framhåller Lisa betydelsen av en bra akustik på arbetsplatsen, att man har möbler och inredning som är ljuddämpande, till exempel heltäckande matta.

Viktigt med förstående chef

På Försäkringskassan jobbar alla aktivitetsbaserat, vilket innebär att de anställda inte har en fast arbetsplats utan väljer var de ska sitta utifrån arbetsuppgiften, något som Lisa har erfarenhet också från en tidigare arbetsplats.

– Det är viktigt med en förstående chef som ser till att det ska fungera bra för dem som har arbetshjälpmedel eftersom man måste flytta runt dessa.

Ta reda på mer

Vi har en vägledning för arbetsgivare som vill skapa en tillgänglig arbetsmiljö.

Tillgänglig arbetsmiljö