Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen

Pias arbetsgivare ser möjligheter och inte hinder

Pia Johnsson-Sederholm är projektledare på Öresundsbro Konsortiet. Hon är döv och har fått stora möjligheter att utvecklas i sitt arbete.

Efter många års studier och en kandidatexamen inom produkt- och affärsutveckling började Pia Johnsson-Sederholm söka jobb.

– Jag sökte ett hundratal jobb och var på ett par intervjuer men det slutade alltid med en osäkerhet kring min dövhet, säger Pia.

Till slut satte hon in en annons i Dagens industri med rubriken: Är ditt företag lösningsorienterat och öppet för utmaningar? VD för Öresundsbro Konsortiet nappade och kallade Pia för en intervju. Nu har hon arbetat där som projektledare i två år.

Tillgång till tolkar

Öresundsbro Konsortiet äger och driver Öresundsbron och Pia arbetar på kontoret vid brofästet i Malmö. Hon ansvarar och förvaltar projekt som rör anläggningen, allt från kontorsbyggnader till bro och tunnel.

Just nu har hon fem olika projekt igång, bland annat arbetar hon med fortsatt digitalisering av övervakningskamerorna på förbindelsen. Pia hanterar också upphandlingar när hennes projekt ska köpa tjänster och produkter.

Arbetet innebär mycket externa kontakter, hon träffar leverantörer och är ansiktet utåt som köpare. I det finns kommunikativa utmaningar, men ofta räcker det att kommunicera skriftligen och via mejl.

Ibland använder Pia sin surfplatta för bildtelefoni.net, en tjänst där korta samtal mellan personer som befinner sig på samma plats förmedlas av teckenspråkstolkar på distans.

Men bäst tycker hon det är att använda tolkar på plats. Arbetsgivaren har tecknat ett ramavtal med ett tolkföretag vilket gör det möjligt för Pia att boka tolk så fort hon behöver det.

Pia leder ett möte på kontoret.

Projekten budgeterar för tolkar

När Pia budgetar för ett projekt inkluderar hon alltid tolkkostnader. Hennes chef har också lagt in en pott för tolkpengar för det som inte ingår i projektarbetet.

– Öresundsbron har en omfattande projektverksamhet och investerar årligen upp emot 100 miljoner svenska kronor i anläggningen. Kostnaden för tolkar är ett sätt för oss att säkerställa kvalitet och kommunikation i de projekt där Pia arbetar. Den totala kostnaden för tolkarna är försvinnande liten i förhållande till totalen och framför allt de kostnader vi drabbas av om något med projekten blir fel, säger Johan Nord, som är Pias chef.

Såg möjligheter och inte hinder

Att anställa en person som är döv kan för många upplevas som en stor utmaning. Pias arbetsgivare valde istället att se möjligheterna.

– Vi hade ingen medveten tanke på att anställa en person med en funktionsnedsättning utan vi ville anställa någon med rätt kompetens. Pia hade en provanställning och efter den tiden var vi helt eniga om att hon skulle fortsätta jobba hos oss, säger Johan.

Lätt att känna sig utanför

Även om mycket fungerar bra på arbetsplatsen berättar Johan att det fortfarande finns saker att utveckla för att underlätta för Pia. På arbetsplatsen arbetar cirka 15 personer och ett varierande antal konsulter.

Det är mycket korridorsnack som Pia har svårt att hänga med i och missar mycket av den dagliga pulsen. Johan och Pia har pratat om det och tillsammans ska de försöka hitta en lösning.

– Kollegorna försöker kommunicera med mig genom att skriva, chatta och så kan jag avläsa läpparna lite grann. Men det är lätt att känna sig utanför eftersom jag inte har någon chans att hänga med i snacket, till exempel i lunchrummet och fikaraster. Kanske en lösning är att vi har en tolk på plats en hel dag i veckan, säger Pia.

Stolt över sitt arbete

Pia berättar att arbetet betyder otroligt mycket för henne och att hon fått stora möjligheter att utvecklas.

– Min chef vill att jag ska prova och utmana mig själv och litar på mig. Till exempel var jag med och tog fram prototypen till den första målningsplattformen som nu hänger ute på bron för målningsarbete. Attityden hos kollegor och chef är det viktigaste. Så klart att jag gjort misstag och nybörjarmisstag, men de har ändå trott på mig. Jag är stolt över att vara projektledare på den här spännande arbetsplatsen, säger Pia Johnsson-Sederholm.

Ta reda på mer

Vi har en vägledning för arbetsgivare som vill skapa en tillgänglig arbetsmiljö.

Tillgänglig arbetsmiljö