Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen

Lättlästa nyheter ska få fler att rösta

Nästan en miljon människor i Sverige utnyttjar inte sin rätt att rösta. Tidningen 8 Sidor vill ändra på det genom lättläst journalistik där fler får en chans att förstå vad som sker i samhället

– Vi lever i en demokrati där folkets röst styr. Ju fler som kan hålla sig informerade, desto starkare blir demokratin och nyheter är ett av de viktigaste sätten att ta till sig vad som händer i samhället, säger Marie Hillblom, chefredaktör på 8 Sidor.

På nyhetssajten samlas samtliga nyheter om politik under fliken alla väljare. Tillsammans med papperstidningen och den tryckta boken Dags att rösta hoppas man dra fler till vallokalerna.

Dags att rösta tar bland annat upp hur valsystemet ser ut, hur det går till att rösta och hur de olika partierna tycker i olika frågor. Boken går att ladda ner kostnadsfritt.

– Intresset för boken har varit jättestort med över 17 000 nedladdningar innan semestern. Vi tror att vår journalistik och vår bok om hur valet funkar ska kunna bidra till att stärka demokratin. Ingen fråga är för svår för att 8 sidor ska skriva om den säger Marie Hillblom.

Fristående nyhetsredaktion

8 Sidor är Sveriges enda nyhetstidning på lättläst svenska och har funnits sedan 1984, efter ett riksdagsbeslut med syfte att ge fler människor möjlighet att delta i demokratin genom nyheter som är lätta att ta till sig. Tidningen ägs av Myndigheten för tillgängliga medier, finansieras av kulturdepartementet och är politiskt och föreningsmässigt obunden.

– Det är jätteviktigt att betona att vi har en journalistiskt fristående nyhetsredaktion som det ska vara i en demokrati, säger Marie Hillblom.

Texterna är skrivna med ett större typsnitt, kortare meningar och utan svåra ord. Även om det ursprungliga syftet var att nå personer med intellektuell funktionsnedsättning, har det visat sig att behovet är betydligt större än så.

– Mer än var tionde svensk har någon form av läsutmaning. Nu vet vi att 8 Sidor används av personer som är nya i Sverige och lär sig svenska, av unga läsare som precis lärt sig läsa och av skolor, säger Marie Hillblom.

Tillgängligheten i fokus

Tidningen 8 Sidor ges ut en gång i veckan till prenumeranter och finns i första hand på bibliotek, skolor, dagliga verksamheter och gruppbostäder.

På sajten publiceras nyheter varje vardag och för att inte minska deltagandet krävs ingen inloggning. Här finns flera verktyg för att öka tillgängligheten. Alla nyheter går att få upplästa med talsyntes och dess funktioner som reglerar hastighet och möjliggör att följa med i texten.

Här finns språkhjälp i form av de 20 största invandrarspråken och en uppdaterad nyhetssändning, där en reporter läser in dagens fem största nyheter. 8 Sidor finns också som app och taltidning och hela tidningen går att få uppläst med mänsklig röst.

– Ju fler format som våra lättlästa nyheter finns i desto bättre. Det gör att fler kan vara delaktiga i samhället, livet och ges en möjlighet att påverka. Vi tror att om du fått en chans att förstå vad politik handlar om och om hur det går till i vallokalen, då finns en större chans att du går och röstar, säger Marie Hillblom.

Viktigt att uttrycka sin åsikt

Att delta i debatten och diskutera frågor är också en viktig del i demokratin och någonting man vill värna om på 8 Sidor. Därför är de flesta artiklar försedda med ett kommentarsfält som modereras av redaktionen.

– Det är jätteviktigt att du ska kunna uttrycka din åsikt. Dessutom blir det som ett slags medborgarkontor där vi kan bistå med mer information till läsaren genom svar på frågor. Vi ser att både viljan att förstå och uttrycka sin åsikt är stor, säger Marie Hillblom.

Det finns ett formulär där man kan fylla i frågor man önskar svar på. Vissa leder till journalistik, andra inte men alla frågor får svar.

– Vi tar frågorna vidare till politikerna, det blir som en levande dialog om politik. Under ett vanligt år får vi in cirka 300 frågor men betydligt fler under valår och närmare val, säger Marie Hillblom.

Myndighet främjar tillgänglig läsning

Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, som äger 8 Sidor, är ett kunskapscentrum för tillgänglig läsning och arbetar övergripande med att främja tillgänglighet i litteratur, nyheter och samhällsinformation.

– 8 Sidor är ett lysande exempel på hur man inte ryggar för svåra ämnen när man skriver lättläst. Det är inte ämnet som styr, utan hur man skriver, säger Maria Dietrichson, omvärldsstrateg på MTM.

Myndigheten är känd för sin produktion av talböcker och böcker på punktskrift och arbetar på bred front med tillgänglighet.

– Vi försöker få aktörer att tänka tillgänglighet i text redan från början för att fler ska få information i det format som de behöver. Många fler än man tror har ett behov av att förstå nyhetsläget på ett enkelt språk, säger Maria Dietrichson.

 Nyheter på lättläst svenska på 8 sidor

 

Mer om tillgängliga val

Här kan du läsa fler goda exempel på hur kommuner arbetar för att fler ska kunna rösta i de allmänna valen. Du kan även ta del av MFD:s checklista som är ett stöd i att välja ut och utforma vallokaler. Dessutom finns länkar till vad man ska tänka på att för att informationen ska bli tillgänglig. Vi har också samlat länkar till information om politik och valet i olika alternativa format.

Mer om tillgängliga val