Uppföljning av funktionshinderspolitiken 2024
Uppföljning av funktionshinderspolitiken
I denna rapport följer MFD upp utvecklingen inom funktionshinderspolitiken 2024.
Funktionshinderspolitiken har som mål att skapa jämlika levnadsvillkor och full delaktighet i samhället för personer med funktionsnedsättning, i enlighet med FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Fortsatta skillnader i levnadsvillkor
MFD kan konstatera att utvecklingen i flera av de samhällsområden som regeringen pekat ut som prioriterade, fortfarande präglas av stora utmaningar och skillnader i levnadsvillkor mellan personer med funktionsnedsättning och den övriga befolkningen.
Trots att vissa framsteg har gjorts, inom exempelvis digital tillgänglighet, kvarstår omfattande hinder för personer med funktionsnedsättning på de flesta samhällsområden.
Sammantaget visar årets uppföljning att Sverige fortfarande har långt kvar till att målet om jämlikhet i levnadsvillkor blir verklighet och att samhället blir fullt tillgängligt och inkluderande för personer med funktionsnedsättning.
Den visar att arbetet med universell utformning behöver intensifieras så att de miljöer och tjänster som olika samhällsaktörer erbjuder och utformar, fungerar och är tillgängliga för så många invånare som möjligt.
Oroväckande utveckling för individuella stöd
Uppföljningen visar också fortsatt på en oroväckande utveckling vad gäller de individuella stöd som ska komplettera det universellt utformade i samhället. Exempel på detta är en minskad individualisering, minskad förutsägbarhet och högre trösklar för att individen ska få tillgång till stöd.
Individens eget inflytande och möjlighet att vara delaktig i utformning och innehåll av sitt eget stöd minskar fortsatt och allt fler gränsdragningar kring individuella stödinsatser avgörs idag i domstol.
MFD befarar att detta är en utveckling som kan bidra till att de individuella stöden minskar i träffsäkerhet och förhindrar att personer med funktionsnedsättning kan leva självständigt och bidra till samhällsutvecklingen.
Sammanfattningsvis ser inte MFD att det har skett några avgörande förbättringar av levnadsvillkoren för personer med funktionsnedsättning. Vi ser att många förutsättningar behöver förändras, för att den omfattande diskriminering många personer med funktionsnedsättning rapporterar i vardagen ska kunna förebyggas och minska.
MFD ser med oro på att utsattheten hos vissa grupper av personer med funktionsnedsättning ökar på ett oroväckande sätt.
Utsattheten ökar i flera grupper
Bland de viktigaste iakttagelserna för året är att tillgången till viktiga skyddsfaktorer för utsatthet som skola och utbildning, etablering på arbetsmarknaden, tillgång till vård och stöd, ekonomisk trygghet och en aktiv fritid, allvarligt brister för gruppen.
Konsekvenser av detta går också se i den ökade utsatthet gruppen har för såväl ohälsa, våld och annan kriminalitet, ekonomisk utsatthet och social isolering och ofrivillig ensamhet.
Arbetet med strategin visar både framsteg och utmaningar
Vad gäller arbetet inom strategin för systematisk uppföljning av funktionshinderspolitiken framgår att utvecklingen går framåt. Många strategimyndigheter har under 2024 arbetat aktivt med egna handlingsplaner, genomfört fördjupande studier av sina målgrupper och utvecklar sin uppföljning.
Uppföljningen visar även i år att den särskilda styrning och de krav på uppföljning som de strategiska myndigheterna har ger resultat, i form av generellt bättre resultat inom flera områden jämfört med andra myndigheter. Samtidigt finns det undantag och förbättringsområden även bland de strategiska myndigheterna.
Vägen framåt: fortsatt samordning och nationell handlingsplan
För att uppnå funktionshinderspolitikens mål krävs ett fortsatt och proaktivt arbete på alla samhällsnivåer. Detta för att de nyckelutmaningar som har identifierats ska kunna tas omhand. Samhällets aktörer måste också överlag intensifiera sina insatser för att skapa ett mer inkluderande samhälle, där personer med funktionsnedsättning ges samma möjligheter som alla andra att delta, påverka, och ta del av sina rättigheter.
En viktig pusselbit i detta är det förberedande uppdrag som regeringen initierade vid årsskiftet om att ta fram ett förslag till en nationell handlingsplan. Det är ett arbete som både har förutsättningar att konkretisera utmaningar och behov av insatser inom de prioriterade samhällsområdena, men också kan omfatta förslag som ytterligare effektiviserar styrningen och uppföljningen av politiken.
Stockholm i mars 2025
Malin Ekman Aldén
Generaldirektör
Publikationstyp
Rapport
Utgivningsår
2025
Antal sidor
280
Artikelnummer
2025:12
ISBN (digital)
978-91-989335-0-5 (pdf)