Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen

Skapa tillgängliga texter med klarspråk

Att arbeta med klarspråk främjar tydlig och begriplig kommunikation. Nyligen kom Språkrådet med nya rekommendationer för hur man bör tolka språklagen och använda klarspråk inom sin organisation.

Det här är klarspråk

Klarspråk handlar om att använda ett vårdat, enkelt och begripligt språk. Det kan till exempel handla om:

  • Att man undviker krånglig meningsstruktur och svåra ord. Om facktermer används bör dessa även förklaras med andra ord.
  • Att man väljer ut information som är relevant för läsaren.
  • Att texten är strukturerad på ett logiskt sätt där informationen kommer i rätt ordning. Det gäller också att se över hur man delar in texten i stycken och vilka rubriker som används.

Varför klarspråk?

Främst handlar klarspråk om demokrati, alla ska ha rätt att förstå och ta till sig information. Genom att texter är enkla och begripliga förstår fler personer innehållet och missförstånd kan undvikas. När vi kommunicerar rakt och tydligt sparar vi också tid och resurser. Förstår läsarna informationen redan från början slipper man lägga tid på frågor och omformuleringar.

Idag läser vi ofta medan vi är på språng, till exempel i kollektivtrafiken. Den störande miljön skapar i sin tur en lägre förmåga att förstå texten. Därför kan alla vara hjälpta av enkla texter som är lätta att ta till sig.

Börja jobba med klarspråk

Nu är det dags att börja med klarspråk. Hur börjar man då? En bra start är att titta på din text och fråga dig följande frågor:

  • Har texten underrubriker, korta stycken och listor?
  • Får mottagaren stöd i att enkelt överblicka innehållet?
  • Nämns det viktigaste budskapet först?