Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen

Parimah Attarian

Parimah Attarian är perspektivskiftare, egenföretagare och digital kreatör.

Porträtt på Parmia Attarian

FN-konventionen handlar bland annat om att öka medvetenheten i samhället om personer med funktionsnedsättning, med målet att bekämpa fördomar och främja respekt för deras rättigheter och värde. Det är något Parimah Attarian arbetar med genom att dela sin vardag. 

Som digital kreatör, egenföretagare och föreläsare vill hon genom sociala medier visa att delaktighet handlar om att lyssna, förstå och skapa utrymme för alla att bidra på sina egna villkor.

Intervju med Parimah

Vad var din motivation till att börja föreläsa och prata om din vardag som blind på sociala medier?

Jag ville ta kontroll över min egen berättelse och visa att livet som blind inte handlar om begränsningar, utan om andra sätt att uppleva och bidra. Det blev mitt sätt att både förändra bilden av funktionsnedsättning och stärka mig själv.

Vilka lärdomar har du tagit med dig från att föreläsa om detta?

Jag har förstått hur mycket fördomar det finns, men också hur snabbt de faktiskt kan krossas när man vågar mötas. Det har lärt mig att öppenhet verkligen kan förändra både andras och ens egen syn på livet.

Vilket värde kan ett delaktigt och inkluderande tankesätt skapa?

Det skapar tryggare miljöer där människor vågar vara sig själva, vilket i sin tur bygger starkare gemenskaper och bättre resultat oavsett om det gäller skola, arbetsliv eller vardag. När fler får ta plats växer alla.

Vad är dina bästa råd till arbetsgivare och ledare för att börja jobba med delaktighet?

Se människan bakom cv:t. Våga ställa frågor, anpassa efter individ och förstå att inkludering inte är ett projekt, det är ett förhållningssätt.

Vad kan andra lära sig för att bli mer inkluderande?

Att lyssna utan att anta, fråga utan att döma och ge utrymme utan att känna sig hotad. Inkludering börjar i viljan att förstå någon annans verklighet.