Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen
Man med ledarhund.

Fakta om ledarhundar

Ledarhundar hjälper personer med grav synnedsättning. Hundarna är tränade för att utföra ett arbete - att leda sin förare. För att få en ledarhund behöver föraren uppfylla några kriterier.

Ledarhundarna har lärt sig att leda sin förare genom målmedveten träning. Hundarna hjälper personer med synnedsättning genom att bland annat leda förbi hinder. Förarna måste ändå själv kunna orientera sig i olika miljöer.

Ledarhundar har ledarhundssele på sig när de jobbar. Hundarna störs lätt av människor som klappar eller pratar med dem. Om en seende person möter en förare med ledarhund ska den seende inte störa hunden. Personen får gärna ge sig till känna till föraren och om den har en egen hund med sig är det bra att säga det.

Idag finns cirka 260 ledarhundar i tjänst i Sverige. De flesta är labradorer, men det finns också andra raser som är ledarhundar. Kraven på hundleverantörerna och hundarna är omfattande.

Det är staten som äger ledarhundarna genom Synskadades riksförbund, SRF. SRF får statsbidrag för att bedriva ledarhundsverksamheten. Sedan 2018 har de fått 25,9 miljoner kr per år för att arbeta med verksamheten.

Kriterier för att få en ledarhund

Personen ska

  • vara minst 18 år
  • ha en synnedsättning, som innebär att ledsyn saknas
  • ha behov av och kunna använda ledarhund som förflyttningshjälpmedel
  • ha en stabil social situation
  • ha förmåga att ge hunden god omsorg och goda levnadsvillkor
  • vara bosatt i Sverige.

Ansökan om ledarhund hos SRF

Idag skickar den som vill bli ledarhundsförare en ansökan till Synskadades riksförbund, SRF, via en syncentral. När SRF tagit emot ansökan gör de en första bedömning om den sökande uppfyller kriterierna. Därefter gör SRF ett hembesök för att både ge och få information.

Om omständigheterna är lämpliga kallar SRF den sökande till en fyradagars informationskurs.

När den sökande genomfört informationskursen ska alla berörda vara överens om att en ledarhund är ett bra hjälpmedel som ger stor frihet och oberoende för personen. Efter det börjar arbetet med att hitta en lämplig hund.

En förare måste lägga ner mycket arbete på att behålla och utveckla hundens kunskaper. För att passa som ledarhundsförare krävs att personen är beredd att lägga ner många timmar på att träna och ta hand om sin hund.