Senast uppdaterad:
Flytt av ledarhundsverksamheten
Regeringen ser över regelverket för ledarhundsverksamheten så att Myndigheten för delaktighet kan ta över verksamheten från Synskadades Riksförbund. Vi arbetar nu med att förbereda för att ta över den.
Synskadades Riksförbund har sedan 2006 ansvaret för ledarhundsverksamheten i Sverige. I budgetpropositionen för 2018 meddelade regeringen sin avsikt att föra över ansvaret till Myndigheten för delaktighet. Därefter gjorde myndigheten en konsekvensanalys av vad ansvaret skulle kunna innebära för ledarhundsverksamheten.
Konsekvensanalys av ett förändrat ansvar för verksamheten med ledarhundar
Fördjupningsmaterialet Att leva med ledarhund (pdf, 421.71 KB, öppnas i nytt fönster)
Beslutet om en flytt från Synskadades Riksförbund till MFD fattar riksdagen tidigast under år 2020.
Förberedelse av flytt
I april 2019 ändrade regeringen myndighetens uppdrag som rör ledarhundsverksamheten. Nu arbetar vi praktiskt med att förbereda en flytt av verksamheten från Synskadades Riksförbund.
Det arbetet innebär att vi kontaktar olika aktörer. Bland annat hundförare, leverantörer av ledarhundar och syncentraler.
Statliga regler påverkar ledarhundsverksamheten
En flytt av ledarhundsverksamheten innebär förändringar, både i organisation och genomförande av den verksamhet som finns idag. Det som påverkar är framförallt krav och regler som statliga myndigheter behöver följa.
Vår utgångspunkt är att aktivt involvera personer som har ledarhund i det förberedande arbetet. Detta för att se till att de förändringar som behöver göras blir så bra och ändamålsenliga som möjligt.
En verksamhetsflytt innebär också att det finns behov av att lösa många praktiska frågor. Det handlar bland annat om
- att dokumentation och ärenden förs över från Synskadades Riksförbund till Myndigheten för delaktighet
- att handläggningstiderna inte förlängs
- att ledarhundsförarna även i fortsättningen ska ha god tillgång till träning, utbildning och stöd.
Insatser till hundförare och hundar
Myndigheten för delaktighet ska erbjuda veterinärvård, förebyggande och rehabiliterande insatser för hundarna. Ambitionen är att det ska finnas en så bred geografisk tillgänglighet som möjligt till dessa tjänster och insatser.
Stöd och utbildning till förarna är viktiga delar och ska prioriteras vid en flytt av verksamheten.
Det här har hänt
Vår ambition är att det ska vara enkelt för ledarhundsförarna och andra berörda att få insyn i och följa ledarhundsverksamheten. Det är också en viktig förtroendefråga för oss att värna ledarhundsförarnas personliga integritet.
År 2019
Detta har vi gjort under 2019
- Besök hos leverantörer av ledarhundar för att diskutera ett utökat uppdrag som till exempel skulle kunna innehålla support.
- Möte med chefer för Sveriges syncentraler. Vi informerade om ledarhundsverksamheten och pratade om hur syncentralerna kan bidra i arbetet framöver.
- Möte med Jordbruksverket där vi diskuterade om distriktsveterinärer kan erbjuda veterinärtjänster.
- Intervjuer med förare om hur de kommunicerar idag med bland annat myndigheter. Resultatet ska användas i det fortsatta arbetet.
Rapporten Ledarhundsförares syn på och erfarenhet av kommunikationskanaler - resultat från en kvalitativ undersökning (februari 2020)