Senast uppdaterad:
Fakta om ledarhundar
Ledarhundar är tränade att hjälpa personer med grav synnedsättning att ta sig fram. Ledarhundar är hjälpmedel och en förmån som staten tillhandahåller på vissa villkor.
Ledarhundar lär sig att samarbeta med sina förare genom målmedveten dressyr och träning. De kan leda förbi hinder, visa var det finns trappor, kanter och övergångställen med mera.
Ledarhundar kan lära sig kända sträckor, men det är föraren som styr och kontrollerar vägvalen. Hundarna tränas i att vara lyhörda för förarens kommandon, även i trängda lägen.
När ledarhundar arbetar har de vita ledarhundsselen på sig och då är det viktigt att inte störa hundarna genom att klappa eller prata med den. Men det går alltid bra att ge sig tillkänna för föraren. Det är också bra att berätta för föraren om man har en hund med sig.
Idag finns cirka 260 ledarhundar i tjänst i Sverige. De flesta är labradorer, men det finns också andra raser som är ledarhundar. Kraven på hundleverantörerna och hundarna är omfattande.
Statistik hos Synskadades Riksförbund
Ledarhundsverksamheten
Det är staten som äger och tillhandahåller ledarhundarna genom Synskadades riksförbund, SRF.
SRF får statsbidrag för att de driver ledarhundsverksamheten. Sedan 2018 har de fått 25,9 miljoner kr per år för att arbeta med verksamheten.
Kriterier för att få en ledarhund
De som vill bli ledarhundsförare behöver uppfylla följande kriterier för att få rätt att ha en ledarhund:
- vara minst 18 år
- ha en synnedsättning, som innebär att ledsyn saknas
- ha behov av och kunna använda ledarhund som förflyttningshjälpmedel
- ha en stabil social situation
- ha förmåga att ge hunden god omsorg och goda levnadsvillkor
- vara bosatt i Sverige.
Ansökan om ledarhund hos SRF
Den som vill bli ledarhundsförare skickar en ansökan till Synskadades riksförbund, SRF, via en syncentral. När SRF tagit emot ansökan gör de en första bedömning om den sökande uppfyller kriterierna.
Därefter gör SRF ett hembesök för att både ge och få information. Om omständigheterna är lämpliga kallar SRF den sökande till en fyradagars informationskurs.
När den sökande genomfört informationskursen ska alla berörda vara överens om att en ledarhund är ett bra hjälpmedel som ger stor frihet och oberoende för personen. Efter det börjar arbetet med att hitta en lämplig hund.
En förare måste lägga ner mycket arbete på att behålla och utveckla hundens kunskaper. För att passa som ledarhundsförare krävs att personen är beredd att lägga ner många timmar på att träna och ta hand om sin hund.