Senast uppdaterad:
Assistanshundar
Assistanshundar fungerar som stöd för personer med funktionsnedsättning. Hundarna är särskilt utbildade att utföra uppgifter utifrån behov som hundföraren har. Epilepsihundar kan exempelvis varna innan ett anfall inträffar.
Syftet med assistanshundar är att öka självständigheten och tryggheten för personer med funktionsnedsättning. Hunden bidrar på så sätt till ökad delaktighet i samhället.
Studier visar att
- assistanshundar kan ha en positiv hälsorelaterad påverkan på livskvalité, välbefinnande och aktivitetsnivå
- assistanshundar kan ha positiva effekter för personer med rörelsebegränsningar, autism och för personer som upplevt trauma
- hundar kan tränas för att larma sin förare om kommande anfall av epilepsi, diabetes och migrän.
I en utvärdering från 2014 visar Socialstyrelsen att en assistanshund kan minska behov av andra stödinsatser.
Utvärdering av försöksverksamhet med service- och signalhundar (Socialstyrelsens webbplats)
Analys av verksamheten
MFD har genomfört en analys av assistanshundverksamheten, bland annat genom intervjuer med blivande och befintliga hundförare, instruktörer och olika aktörer som arbetar med eller som möter assistanshundar på olika sätt. Analysen omfattar möjligheter, utmaningar och utvecklingsbehov, till exempel behovet en enhetlig och nationell funktion och standard, ökad kunskap om assistanshundar och finansiering av assistanshundar.
Analys av assistansverksamheten
Stödfunktionen för assistanshundar
För närvarande är Svenska Brukshundsklubben, SBK, stödfunktion för assistanshundar i Sverige. Staten finansierar stödfunktionen för att den ska godkänna och följa upp assistanshundekipage och för att säkerställa att det i Sverige finns minst en aktör som arbetar med detta.
Myndigheten för delaktighet har i uppdrag att upphandla stödfunktionen och följa upp arbetet som stödfunktionen gör.
Upphandla stödfunktion för assistanshundar
Stödfunktionen hos Svenska Brukshundsklubben
Olika typer av assistanshundar
En assistanshund fungerar som ett stöd och är särskilt utbildad att utföra specifika uppgifter. Hunden är grundutbildad till att utföra specifika uppgifter utifrån förarens funktionsnedsättning, till exempel epilepsi. Men det är vid samträningen som hunden anpassas till förarens behov.
Det finns flera typer av assistanshundar. Här följer en beskrivning av de vanligaste.
Alarmerande servicehund för diabetes och epilepsi
Om föraren har diabetes kan hunden larma om blodsockernivån blir för hög eller för låg. Om föraren har epilepsi kan hunden till exempel hämta hjälp vid ett anfall. Vissa epilepsihundar kan också lära sig att känna och varna när ett anfall är på väg.
Psykisk hälsa-hund
Om föraren har psykisk funktionsnedsättning kan hunden ha en lugnande inverkan på sin förare. Hunden är ett stöd och en trygghet för föraren i olika situationer, till exempel när föraren går och handlar eller reser med allmänna transportmedel.
Servicehund
Om föraren har en fysisk funktionsnedsättning kan hunden assistera föraren. Den kan till exempel hämta, lämna eller bära saker, men också stänga dörrar och skåp och fungera som gåstöd.
Signalhund
Om föraren har en hörselskada kan hunden uppmärksamma föraren på ljud i omgivningen. Till exempel ett brandlarm.
Register för assistanshundar
Svenska Kennelklubben (SKK) håller ett register för assistanshundar, Hunddata SKK. Hundarna i registret bedöms ha genomgått en fullgod utbildning och är examinerade.
Registret är frivilligt. Hundföraren/-ägaren väljer själva att registrera sin hund.
De assistanshundar som finns i registret och har titeln AH eller AH (oreg).
Tjänstetäcket – en garanti
När assistanshundar arbetar bär de ett tjänstetäcke. Föraren ska ha tillhörande legitimation. Täcket och legitimationen är garantier för att hunden har genomgått en utbildning som är kvalitetssäkrad.
Täcke - hund under utbildning
Assistanshundar som är under utbildning har blivit godkända vid ett lämplighetstest. De bär ett täcke med texten Assistanshund under utbildning.
Täcke - godkänd assistanshund
En assistanshund som blivit godkänd vid en examination bär ett täcke med texten Assistanshund.
På hundens täcke finns ett id-märke med ett för ekipaget unikt nummer.
Inköp och utbildning
Idag bekostar de personer som vill ha en assistanshund inköp och utbildning av hunden själva. Enligt rådande lagstiftning finns det inget som hindrar kommuner och regioner att kunna bevilja utbildning av en assistanshund som bistånd eller hjälpmedel. Staten finansierar stödfunktionen så att rådgivning, testning och uppföljning inte kostar något för enskilda.
Svenska Brukshundklubben har information om olika stiftelser som kan ge ekonomiskt stöd eller stipendier.
Ekonomiskt stöd hos Svenska Brukshundsklubben
Vad krävs för att få en assistanshund?
För att kunna köpa och utbilda en assistanshund behöver en person ha ett läkarintyg som visar att det finns en funktionsnedsättning eller kroniska sjukdom och vilka hinder detta medför.
Personen behöver också ha ett genuint intresse för hundar och en förmåga att ta hand om hunden så att hunden har det bra.
Innan en assistanshund kan sättas in i tjänst krävs det att ekipaget - föraren och hunden - klarar en examination efter att de har genomfört en utbildning. Kravet gäller oavsett om föraren utbildar hunden själv eller köper en färdigutbildad hund.
Ömsesidig respekt
Ibland kolliderar behov och intressen när människor möts. Det kan bli särskilt påtagligt i mötet mellan en person med allergi mot hund och en person som är assistanshundförare. Denna typ av konflikt kan och måste hanteras ansvarsfullt och med ömsesidig respekt för den andres situation.
Goda exempel på hur det kan hanteras är Svenska brukshundsklubben och Service och signalhundsförbundet som båda har tagit fram överenskommelser med Astma- och allergiförbundet.