Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen
Folkliv vid en entrè till en galleria

Luxemburg prisas som Europas mest tillgängliga stad

Luxemburg prisas för innovativa lösningar och för att prioritera en "Design för alla"-metod som gör åtkomsten lättare för alla, inklusive för personer med funktionsnedsättning. Exempel på det är bussar med lågt golv, ramper och ljudmeddelanden.

Staden samråder regelbundet med invånare som möter funktionshinder för att säkerställa att hinder åtgärdas och att åtgärderna får önskad effekt. Dessutom gör Luxemburg information om politiska beslut tillgänglig för alla genom att göra viktiga rådsmöten tillgängliga på teckenspråk, utöver talat språk och transkription.

Priset delades ut vid Access City Award-ceremonin av Helena Dalli​ EU-kommissionären för jämställdhet.

-Föreställ dig att du vill ta en buss, men du kan inte gå ombord på den. Eller att ditt barn inte kan leka med andra barn eftersom lekplatsen inte är tillgänglig. Tillgänglighet gör en verklig skillnad i vardagen. Det handlar om autonomi och jämlikhet. Det är därför vi med Access City Award uppmärksammar ansträngningarna att göra städer mer tillgängliga och inkluderande. Jag gratulerar årets vinnare, Luxemburg stad, för dess engagemang för lika möjligheter för personer med funktionsnedsättning, säger Helena Dalli

Access City Award organiseras av Europeiska kommissionen tillsammans med European Disability Forum. Syftet är att tävlingen ska öka medvetenheten om funktionshinder, främja tillgänglighetsinitiativ i europeiska städer och på så vis bidra till ett tillgängligt stadsliv för personer med funktionsnedsättning.

Myndigheten för delaktighet ansvarar för den svenska delen av tävlingen. I år representerade Malmö och Växjö Sverige.

Vinnare av tidigare utmärkelser:
2021, Jönköping (Sverige)
2020, Warszawa (Polen)
2019, Breda (Nederländerna)
2018, Lyon (Frankrike)
2017, Chester (Storbritannien)
2016, Milano (Italien)
2015, Borås (Sverige)
2014, Göteborg (Sverige)
2013, Berlin (Tyskland)
2012, Salzburg (Österrike)
2011, Avila (Spanien)

Mer information 

Luxembourg City wins 2022 Access City Award (europa.eu)