Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Till sök
Folkliv vid en entrè till en galleria

Jönköping prisas som Europas mest tillgängliga stad

Access City Award 2021 går till Jönköping, som den stad i Europa som är mest tillgänglig för personer med funktionsnedsättning. Jönköping har samarbetat med funktionshinderorganisationer och gjort kontinuerliga förbättringar. Kommunen har även skapat ett lokalt Access City Award för företag och organisationer som arbetar för att förbättra tillgängligheten.

Jönköping utsågs som vinnare av 2021 års tävling vid den årliga European Day of Persons with Disabilities-konferensen den 1 december. Staden Bremerhaven i Tyskland kom på andra plats och staden Gdynia i Polen kom trea.

Staden Poznan i Polen fick ett särskilt omnämnande för tillgängligheten i offentliga tjänster under pandemin. Ytterligare två speciella omnämnanden tilldelades Komotini i Grekland för ”tillgänglighet som en möjlighet för hela staden” och Florens i Italien för den ”byggda miljön”.

Access City Award organiseras av Europeiska kommissionen tillsammans med European Disability Forum och Myndigheten för delaktighet ansvarar för Sveriges delen. Tävlingen lanserades 2010 för att öka medvetenheten om funktionshinder och främja tillgänglighetsinitiativ i europeiska städer med mer än 50 000 invånare. Priset handlar om att säkerställa ett tillgängligt stadsliv för personer med funktionsnedsättning.

Vinnare av tidigare utmärkelser:
2020, Warszawa (Polen)
2019, Breda (Nederländerna)
2018, Lyon (Frankrike)
2017, Chester (Storbritannien)
2016, Milano (Italien)
2015, Borås (Sverige)
2014, Göteborg (Sverige)
2013, Berlin (Tyskland)
2012, Salzburg (Österrike)
2011, Avila (Spanien)

Mer information 

Nyhet på Jönköping kommuns hemsida

Access City Awards på EU:s webbplats

Regeringsuppdraget Access City Award

Förra året kom Sveriges bidrag Skellefteå på tredje plats. 

Skellefteå bland de bästa i Europa på tillgängligt stadsliv, Skellefteå kommuns nyhetsrum på Mynewsdesk